23948sdkhjf

MGF: Både svakt og sterkt førstekvartal for kompressorer

Kompressorer brukt i bygg og anlegg har nedgang på hele 42 prosent mens oljefrie kompressorer øker med 32 prosent.

Transportable kompressorer som brukes innen bygg og anlegg og fulgte i 2020 den samme nedgangen som vi så for anleggsmaskiner. Men, i fjerde kvartal økte disse kompressorene med hele 33%, noe som avvek sterkt fra anleggsmaskinstatistikken.

Nedgang på 42,5 prosent

I første kvartal 2021 ser dette ut til å slå tilbake, for det er denne underkategorien som har de svakeste tallene i første kvartal. Nedgangen målt mot første kvartal 2020 er på hele 42,5% og det svakeste førstekvartalet siden 2015. På bakgrunn av de sterke salgstallene i siste kvartal i fjor, kan det også her antas at det er en glidning mellom kvartalene, som gir en mer normal markedsutvikling hvis vi ser dem samlet.

Minst berørt av pandemien

Oljefrie luftkompressorer har derimot en kraftig vekst på hele 32% målt opp mot første kvartal i fjor. Underkategorien hadde sterke tall i tre av fire kvartal i fjor og endte 2020 med høyeste registrerte salgstall. Denne typen kompressorer brukes innen helse, næringsmiddelproduksjon og prosessindustri, og det er også de bransjene som er minst berørt av den pågående covid-19 situasjonen. I tillegg bygges det en rekke nye bygg innenfor disse kategoriene, noe som ofte fører til nysalg av kompressoranlegg.

Korreksjon på Oljesmurte

fortsatt de oljesmurte kompressorene som er den største av kompressortypene. Første kvartal er det solgt 356 enheter, noe som er en tilbakegang tilsvarende 4,3% målt mot første kvartal 2020. Men, på bakgrunn av den sterke veksten vi så i 4. kvartal, kan denne nedgangen være en korreksjon av salget i foregående kvartal. Vi avventer videre utvikling før vi kan se eventuelle trender. Denne typen kompressor er mest brukt i industri- og produksjonsbedrifter.

Kilde: MGF

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094