23948sdkhjf

Kjempetelt blir Norges største sentral for ombruk

Statsbyggs gigantiske telt fra regjeringskvartalet skal nå brukes om igjen – til ombruk. Den 4.500 kvm store duken vil bli Norges største lager og handleplass for byggematerialer som skal brukes på nytt.

Statsbygg er en av mange aktører i byggenæringen som ser et klimapotensial i ombruk av byggematerialer. For eksempel brukes etasjeskiller fra det gamle regjeringskvartalet nå på nytt i Oslos nye storbylegevakt.

Foreløpig er denne typen prosjekter nokså få, og de er sjelden omfattende. Et betydelig hinder er at det kan gå lang tid fra en bygning rives til materialene i det kan brukes om igjen i et nytt bygg, og at man ikke har noe sted å lagre dem i mellomtiden. Da blir materialene ofte kastet, og man kjøper nytt i stedet, opplyser Statsbygg.

Etablerer Sirkulær Ressurssentral

 Nå går Statsbygg sammen med ombruksspesialisten Resirqel, Oslo kommune og Pådriv, nettverk for bærekraftig byutvikling. Sammen vil de få på plass Sirkulær Ressurssentral, som vil bli landets største lager og handleplass for materialer som skal brukes om igjen.

Den skal etter planen både tilby leie av lagerplass til aktører som vil bruke materialene sine om igjen, bistå med salg og på sikt også tilby arealer for testing og bearbeiding av materialer.

Det er også et mål å øke kunnskapen om sirkulær materialforvaltning via kurs, konferanser og annen type formidling.

– Dette vil bety mye for alle som er opptatt av bærekraftige byggeprosjekter, og gjøre det langt enklere å velge grønne løsninger, sier Anders Fylling, direktør for Statsbyggs faglige ressurssenter.

Opphav og kilder: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093