23948sdkhjf

En krabbe på land: Maskin og utstyr til åtte millioner!

– Ingen tvil, dette er det råeste blant anleggsmaskiner. Det finnes ikke noe morsommere å gjøre med buksa på, smiler Kent Opsvik.

Svarstadbedriften Gjerden Fjellsikring har bokstavelig talt fått flere bein å stå på. Ingen er gladere for det enn fjellsikrer og maskinfører Kent Opsvik, der han briljerer med spakene på «sin» Menzi Muck 545X. Den sveitsiske edderkoppmaskinen er i seg selv ikke det mest vanlige synet på norske anleggsplasser, og akkurat den varianten Gjerden Fjellsikring har skaffet seg er helt unikt utstyrt, i alle fall her til lands. Den har betongsprutehode for arbeid på vanskelig tilgjengelige plasser. For eksempel under broer, på kaier og demninger.

Dessuten er Wimmer-boretårnet effektivt til løsmassestag som Ischebeck. Men det borer vel så godt med vanlig borstål. Det er booket inn jobb med kronedimensjon på hele 185 mm.

Bilde under: Vegar Gjerden og Kent Opsvik foran den spesielle maskinen. Foto: Gjerden Fjellsikring

Rett ut på jobb

Menzi Muck’en med alt utstyr har kostet Gjerden Fjellsikring rundt åtte millioner kroner, og kom i hus medio mars etter adskillig påtrykk fra Opsvik. Til slutt måtte sjefen, Vegar Gjerden, gi etter for presset, og tror ikke han vil angre.

«Edderkoppen» forsvant nemlig rett ut på jobb omtrent i samme stund den skiftet eier. Først til en borejobb i Husøysund ved Tønsberg, deretter til en oppgradering på en gammel demning utenfor Drøbak, og siden til kjelleren i USAs gamle ambassade i Oslo.

Utfra oppdragslisten ser det ikke ut til at sveitseren blir arbeidsledig med det første.

Bilde over: Oppdragene har ikke latt vente på seg. Her er maskinen på oppgradering av en gammel demning utenfor Drøbak. Foto: Gjerden Fjellsikring

Fantastisk

Med nyinnkjøpet har Opsvik praktisk talt fått ny jobb, og det er han kjempeglad for.

– Jeg har siklet etter Menzi Muck’en i lang tid. Det er en fantastisk og morsom nisjemaskin, og kanskje må man være litt sær for å like den, ler Opsvik.

Skjønt nisje og nisje, fru blom. Noe av det maskinføreren har falt for, er nettopp at Menzi Muck kan brukes til omtrent alt.

– Jeg kan ta den med ut i elver på over to meters dyp, og klatreegenskapene er utrolige. Her stopper mannen før maskinen! Å føre noe slikt er det morsomste man kan gjøre uten bukser på.

Og det synes visst ikke bare Opsvik. For Menzi Muck’en vekker oppsikt der den kommer, og trekker et nysgjerrig publikum.

Solid vekst

Gjerden Fjellsikring har en relativt kort, men spennende historie. Siden starten i 2009 har bedriften utført mer enn 1500 oppdrag. Det var en av Norges mest erfarne fjellsikrere, Sigbjørn Gjerden, som lot seg overtale av sin sønn Vegar til å starte selskapet. Vegar hadde anleggserfaring, og med farens over 30 år i bransjen hadde han stor tro på at de kunne få til noe sammen.

Selskapet startet med en mindre jobb for to mann i Grimstad, men etter fem uker var de 12 mann i sving. Etterspørselen har på ingen måte tatt slutt. I dag står ca. 65 navn på lønningslista, med ytterligere 10-15 mann i sommersesongen.

– Sist februar etablerte vi oss også i Bergen, og skal innen sommeren være 15 ansatte der, opplyser Vegar Gjerden.

 

Artikkelen er en del av vårt tema om AnleggsMagasinet GULL.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078