23948sdkhjf

Retro: Komatsu er 100 år

En reise fra platepresser til en av verdens største produsenter av anleggsutstyr.

Komatsu Iron Works ble etablert i 1917 av gruveselskapet Takeuchi Mining Industry. Ideen var at Komatsu skulle produsere gruveutstyr og verktøy for deres egne behov.  Fire år senere, den 13. mai i 1921, ble det nystartede selskapet en separat del og omdøpt til Komatsu Ltd av Mr Meitaro Takeuchi. i Japan.  Logoen var fra starten et lite furutre, (Ko-matsu betyr lite furutre), noe som i forskjellige versjoner ble brukt helt opp til slutten av 90-tallet hvor dagens Komatsu-logo ble tatt i bruk.

Les også: Han får ansvaret for dosere, hjullastere, dumpere og veihøvler

Platepresser, krig og dosere

Komatsu bygget de første platepressene i 1924 og i 1931 introduserte de en prototype på doser beregnet på landbruk. En ny fabrikk ble bygget i Awazu i 1938 og mot slutten av 1941 var hydrauliske presser i masseproduksjon.

Gjennom 30- og 40-tallet bygget de dosere, stridsvogner og artilleri for den japanske hæren. Etter andre verdenskrig startet produksjonen av sivile dosere og gaffeltrucker. I 1947 kom den første doseren, D50, på markedet, deretter fulgte gaffeltrucker, lastebiler og dieselmotorer, blant annet. En del av veksten til selskapet kom som følge av sterk etterspørsel etter dosere for å gjenoppbygge landet etter andre verdenskrig.

Les også: Busengdal først ut med WA475-10

Hjullasterne kommer

Komatsu-bygningen i Tokyo, som fortsatt er i bruk i dag, ble tatt i bruk i 1966 og like etter ble hjullasterproduksjonen startet. 

Ville utfordre Cat-doseren

Det var særlig på 60-tallet at eksporten startet, og de etablerte seg i USA i 1967 for å konkurrere mot Cat som var den største produsenten av dosere. 

På slutten av 80-tallet hadde de produksjon i Indonesia, USA og Tyskland i tillegg til Japan.

Les også: Kveldsleveranse på 48,8 tonn

Beltegraveren kommer

Komatsu Europa (KEISA) ble etablert i 1967 i Belgia hvor hovedkontor fortsatt er i dag.

Samme år ble også Komatsu sine gravemaskiner lansert på markedet.  Strategien til Komatsu er at de skal ha fabrikker nær markedet de operer i, som har resultert i flere fabrikker i Europa. 

Hesselberg fra 1974

Hesselberg fikk agenturet på Komatsu i 1974 og har vært Norges offisielle leverandør av maskiner fra Komatsu siden. Hesselberg er den nest-eldste Komatsu forhandleren i Europa og er også gruveforhandler i Sverige.  I dag er Komatsu verdens største leverandør av gruvemaskiner – og verdens nest største leverandør av anleggsmaskiner. Komatsu har produksjonsvirksomhet i Japan, Asia, Amerika og Europa.

Kilde: Komatsu / wikipedia / Hesselberg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094