23948sdkhjf

Ølen Betong krever 140 millioner av staten

Frode Berg-saken kan bli sentral når ankesaken til bedriften Ølen Betong skal behandles i retten.

Ølen Betongs advokat, Hanne Skaarberg Holen, mener at Den russiske sikkerhetstjenestens (FSB) etterforskning i Frode Berg-saken gjorde at direktør Atle Berge i Ølen Betong ble utvist fra landet i ti år.

– Det er en direkte årsak til det økonomiske tapet som ble påført Ølen Betong-gruppen og Ølen Betong Murmansk, som er de to saksøkerselskapene, sier Holen til NRK Troms og Finnmark.

Rekrutteringsforsøk

Ølen Betong har saksøkt staten og krever om lag 140 millioner kroner. Årsaken er påståtte rekrutteringsforsøk fra norsk etterretning, som ble avslørt av FSB.

I 2016 at Berge ble pågrepet av FSB i Murmansk og utvist fra Russland.

Ølen Betong var fyrtårnet i det norsk-russiske næringssamarbeidet i nord. Tidlig på 2000-tallet bygde de opp en søsterbedrift i Murmansk. Her investerte Berge millioner av kroner, som fikk svært god avkastning.

Svært samfunnsskadelige

I tingretten vitnet både Frode Berg og Jonas Gahr Støre. Ølen Betong tapte imidlertid mot staten. Men med nye opplysninger fra blant annet Frode Berg-saken har de anket saken. Holen forklarer at de i ettertid har fått vite mer om norske etterretningsaktiviteter.

– Vi har sett at disse aktivitetene var omfattende, lovstridige og endog er betegnet som svært samfunnsskadelige. Den etterretningsvirksomheten har fått økonomiske konsekvenser for Ølen Betong, og det gir grunnlag for erstatning, sier hun til NRK Troms og Finnmark.

Sejersted uenig

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted er uenig i fremstillingen. Han påpeker at påstanden om at Frode Berg-saken er relevant også ble langt frem for tingretten, uten at tingretten la vekt på dette.

«Staten mener fortsatt at det ikke er noe ved Frode Berg-saken som kan danne grunnlag for erstatningsansvar overfor Ølen Betong i vår sak», skriver han i en epost til NRK.

 

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078