23948sdkhjf

Handlet for 110 millioner, men venter med store gravere

98 prosent av utstyret Ramirent har mottatt eller gjort bestillinger på så langt i år er utstyr som ikke generer utslipp.

Ramirent har som mål om å bli fossilfrie innen 2023. Hittil i år har selskapet mottatt, eller gjort bestillinger, av produkter og maskiner for over 110 millioner kroner derav hele 98 prosent er utstyr som ikke genererer utslipp.

– I Ramirent bygger vi derfor nå opp en bærekraftig utstyrsflåte med tanke på energi og ressurseffektivitet, livstid og forebygging av forurensning, forteller administrerende direktør i Ramirent Norge; Fredrik Brandal. Han påpeker at det langsiktige målet til Ramirent er nullutslipp, og det første delmålet er at selskapet skal være fossilfritt innen 2023.

– Det betyr at vi i løpet av 2023 har gjort vårt siste innkjøp av ordinært drivstoff og at vi nå kun bruker fossilfritt drivstoff på maskiner som ikke er nullutslipp-maskiner, forklarer Brandal som legger til at Ramirent  i dag kan tilby fossilfrie alternativ innen hele maskinparken. 

17-mai-taler om det grønne skiftet

– Det har jo lenge vært mange 17.mai-taler om det grønne skiftet i utleiebransjen, men betalingsviljen og handlekraften har ikke alltid vært like stor. I tillegg har det også ofte vært fokus på enkle og raske løsninger som ikke har hatt så stor samlet effekt. Vårt fokus har vært på der hvor skoen virkelig trykker på anleggplassene og på der effekten av miljøtiltakene vil være størst. Og de to store «driverne» og forurenserne er uten tvil byggtørkere, de såkalte «koko-verkene», samt de store anleggsmaskinene. Disse to segmentene står for henholdsvis 50 og 40 prosent av utslippene, opplyser Eliassen.

– Vi startet derfor med å bygge om de byggtørkerne vi hadde slik at de kunne gå på biodiesel i stedet. I tillegg stoppet vi allerede for to år siden helt opp all investering i diesel-byggtørk. Der og da føltes det som en ganske «vågal» beslutning, selv om den var helt riktig.  Så etter den tid har alle nye byggtørkere vi skaffer oss enten vært elektriske eller så går de på fjernvarme, sier Fleet-manageren som opplyser at Ramirent ikke tar noen høyere leie for de mer miljøvennlige byggtørkerne enn de gjorde for de gamle «koko-verkene».

Investeringsstopp på store maskiner

– Når det gjelder de store anleggsmaskinene så kan nå alle gå på biodiesel, og målet er å maksimere levetiden på disse maskinene inntil vi kan skifte de ut med helt nye og utslippsfrie varianter når disse kommer på markedet en gang, forteller Per-Arne Eliassen i Ramirent Norge.

Elektrifiserer de mindre

I påvente at også de store maskinene kommer i enda mer miljøvennlige utgaver satser Ramirent også tungt på en elektrifisering av mindre maskiner og utstyr. Etter at de nylig gikk til anskaffelse av minigravere og hjullastere fra Volvo og Nasta til en samlet verdi av 40 millioner kroner har utleieselskapet nå passert en milepæl med over 75 prosent utslippsfri utstyrspark.

Det er noe seniorkonsulent for klima- og kundeløsninger i Nasta, Sjur Wethal Helljesen, kan bekrefte.

– Den er ikke bare stor; den er helt formidabel. Og det at en stor utleieaktør som Ramirent nå går til en så omfattende anskaffelse av elektriske maskiner, er bare en bekreftelse på at utleiemarkedet bare vil bli mer og mer grønt og elektrisk i årene som kommer, sier Helljesen.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Ramirent

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078