23948sdkhjf

Hent skal bygge A-blokken

Statsbygg har inngått avtale med Hent om å bygge den elleve etasjer høye A-blokken i det nye regjeringskvartalet i Oslo. Planlagt byggestart er i 2023.

– Med dette er alle de store kontraktene for byggetrinn 1 på plass, og vi ser fram til å fortsette samarbeidet med Hent, uttaler adm. direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg i en pressemelding.

Fra før av er det klart at Hent også skal bygge D-blokken, mens Veidekke bygger kjeller og Skanska rehabiliterer Høyblokken. I tillegg er AF-gruppen entreprenør for energiforsyningen og Steen & Lund for byrom og utendørsarbeidene.

Les også: HENT skal bygge for statsminister og UD

– Vi er godt i gang med gjenreisingen av regjeringskvartalet. Med Stortingets godkjennelse i desember, kom byggestart i januar. Arbeidene med Høyblokken og kjeller pågår for fullt, mens vi forventer oppstart av D-blokken over sommeren. A-blokken har en planlagt byggestart i 2023, forteller Statsbyggs-sjefen.

A-blokken skal ligge inntil den nye Regjeringsparken, og er beskåret for å gi gode sol- og vindforhold. Illustrasjon: Team Urbis

11 etasjer og 17.300 kvm over bakken

 A-blokken er et nybygg som er planlagt å ha 11 etasjer og 17.300 kvadratmeter over bakken. Statsbygg opplyser at den er beskåret for å gi gode sol- og vindforhold til Regjeringsparken som skal etableres mellom tidligere Deichmanske hovedbibliotek og regjeringskvartalet. Beskjæringen gir også bygget en særegen profil og gode siktlinjer.

Representerer en historisk kontinuitet

Sammen med H-blokken og G-blokken vil A-blokken fremstå som en distinkt frontbygning i det nye regjeringskvartalet. De tre bygningene representerer en historisk kontinuitet. G-blokken fra 1906 står for et ferskt Norge etter unionsoppløsningen, H-blokken fra 1959 er en del av gjenoppbygging etter krigen og den kommende A-blokken (2025) skal representere det moderne Norge.

Stor tro på samspill

I likhet med de andre kontraktene skal også A-blokk-kontrakten gjennomføres i samspill mellom den valgte entreprenøren, Statsbygg som byggherre og prosjekterende arkitekter og ingeniører. I det ligger det at entreprenøren kontraheres før prosjektet er ferdig detaljutviklet, og at de tar del i utviklingen og planleggingen av prosjektet som de andre involverte.

– Vi har stor tro på samspill. Entreprenørkompetansen blir tilført tidlig i prosjektet. Det gir større forutsigbarhet, tryggere kostnadsestimat, høyrere effektivitet og lavere risiko for forsinkelser, sier Nikolaisen.

– Det blir ikke samspill bare innenfor denne kontrakten, men det kreves også samarbeid på tvers av alle kontraktene i regjeringskvartalet, påpeker Nikolaisen.

Opphav og kilder: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094