23948sdkhjf

Har kåret Norges mest mineralvennlige parti

I forbindelse med det kommende stortingsvalget har Norsk Bergindustri kartlagt hvilke standpunkt de politiske partiene har til mineralbransjens viktigste saker,

Det er også en pekepinn på hvilken politikk næringen kan forvente seg i årene fremover. Det var uhyre jevnt i toppen med delt seier mellom Ap og Sp.

- Overordnet er vi svært forøyd med at nesten alle de politiske partiene uttrykker tydelig støtte til at det bør tilrettelegges for økt utvinning av mineraler, naturstein og byggeråstoff i Norge, uttaler generalsekretær Anita Helene Hall (foto under), i en pressemelding sendt ut i juli.

Videre er det hyggelig å konstatere at de fleste partier også har et positivt inntrykk av bærekraftarbeidet i bergindustrien, forteller hun.

TSM på gang

- Vi er godt i gang med å implementere Towards Sustainable Mining (TSM) her i Norge, og vi gleder oss til å visualisere miljøresultatene for omverden.

Tidskrevende

Hun setter også pris på at de fleste politiske partiene erkjenner at oppstart av mineralprosjektet tar for lang tid, det er behov for statlig risikoavlastning og ikke minst en bedre samordning mellom de involverte offentlige instanser, forklarer hun.

Nærmere om resultatene:

Arbeiderpartiet og Senterpartiet delte seieren i Norsk Bergindustri sin kåring, et lite hestehode foran Frp.

Det som gjennomgående bidro til topplassering hos disse partiene, var deres uttrykte støtte til standpunkt som næringen har prioritert i sitt næringspolitiske program:

  • Støtte til etablering av en statlig fond/selskap som skal bidra til å utløse mer virksomhet i mineralnæringen i Norge.
  • En ytterligere styrking av Norges geologiske undersøkelse (NGU) for å få fart på den geofysiske kartleggingen av Norge.
  • Støtte til at næringen møter bedre koordinerte og samordnede myndigheter for å korte ned på saksbehandlingstiden i mineralsaker.
  • Støtte til utarbeidelse av en handlingsplan for kritiske råvarer, lik EU har gjort.
  • Legge bedre til rette gjennom offentlig anbudsreglement for at norsk naturstein kan benyttes ved oppføring av bygninger, monumenter og utearealer.

Kilde: Pressemelding fra Norsk Bergindustri

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109