23948sdkhjf

Vil revolusjonere byggebransjen med gjenbruksemballasje

Looping ønsker å redusere bruken av engangsplast i byggebransjen og har utviklet slitesterk gjenbruksemballasje som er både enkel og rask i bruk. Prosjektet er støttet av Handelens Miljøfond og har som mål å bidra til en utfasing av engangsplast i bransjen.

En tredel av all plast som brukes i Norge er i bruk i bygg- og anleggsbransjen. For å få bukt med plastproblemet er det derfor avgjørende at vi finner gode, nyskapende løsninger for å redusere bransjens store forbruk av engangsplast. Looping har fått støtte av Handelens Miljøfond til å utvikle en gjenbruksemballasje til byggemoduler som skal kunne redusere plastbruken med over 95 prosent.

Sparer miljø, tid og penger

Emballasjen, som er laget av tykkere, slitesterk plast og godt egnet for gjenbruk, er både enklere og raskere i bruk enn eksisterende engangsløsninger. Denne effektive emballasjeløsningen bidrar dermed også til å redusere tiden lastebilene står på tomgang når byggemodulene lastes på bilen.

I samarbeid med den konsulenter fra Eker Design og den kommersielle partneren Splitkon, har Looping også utviklet en løsning som gjør det mulig å ha full kontroll på alle emballasjeprodukter som er i omløp og hvem som besitter dem. På denne måten kan de sikre at emballasjen ikke kommer på avveie og ender opp i naturen.

LoopingEn prototype på Looping sin gjenbruksemballasje. Foto: Looping

Viktig å gi verdier utover miljøgevinsten

Looping anerkjenner at byggebransjen neppe vil bytte ut engangsplast med gjenbruksemballasje av miljøhensyn alene. De ønsker å gjøre emballasjen til det mest attraktive alternativet i en skala som monner, og derfor har de sammen med Eker Design også sørget for å utvikle et produkt og en tjeneste som leverer på en rekke andre områder:

  • De reduserer nivået på leieprisene ved å produsere emballasjen på rimeligst mulig vis.
  • De sørger for at emballasjen er rask i bruk, slik at både lasting og lossing blir mer effektivt. Dermed gir produktet også en betydelig gevinst i både tid og penger.
  • De sørger for at produktet er enkelt og trygt i bruk, slik at sikkerheten til arbeiderne som utfører emballeringen er godt ivaretatt.
  • De tilfører verdi i form av færre skader og mindre svinn

Beskytter varene mot slitasje og skader

Moderne byggemoduler produseres gjerne i massivtre – krysslagte treelementer sammenføyd med lim, skruer eller tredybler. Massivtre er i seg selv svært klima- og miljøvennlig som byggemateriale, men det må beskyttes godt under transport. Tradisjonelt har all trelast blitt emballert med en plastduk, og denne kastes vanligvis etter hver bruk. Når vi vet at trelast tidvis emballeres to ganger – én hos produsenten og én hos forhandleren, sier det seg selv at det finnes et stort potensiale for reduksjon.

For å redusere svinn på grunn av slitasje og skader, har det vært viktig for prosjektpartnerne å utvikle en gjenbruksemballasje som beskytter godt mot UV-stråler, fukt og smuss. I tillegg beskytter emballasjen massivtreet mot merker fra håndtering, for eksempel fra løftegafler. Byggelementene skal være like fine når de ankommer byggeplassen som de var da de forlot fabrikken.

Looping 2Foto: Looping

Bare i 2013 var det globale forbruket av trelast var på 400 millioner kubikkmeter. Norge, Sverige og Finland er storforbrukere i internasjonal sammenheng og kjøper trelast for over seks milliarder kroner i året. Loopings gjenbruksemballasje i plast er allerede sluppet for kommersiell bruk i Norge, og benyttes av flere av Norges største entreprenører og utleiere av modulære byggesystemer. Looping anser markedspotensialet som stort, og målet er på sikt å eksportere løsningen til utlandet.

Opphav og kilder: Handelens Miljøfond

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062