23948sdkhjf

SiV: Første hele sykehusbygg etter BREEAM-NOR-standarden

Torsdag 12. august overleverte Skanska og Cura-gruppen et nytt somatikkbygg på 33.000 kvadratmeter til Sykehuset i Vestfold (SiV), før planlagt tid og til budsjett. Samtidig ble det kjent at psykiatribygget i prosjektet blir det første komplette sykehusbygget som er miljøsertifisert etter BREEAM-NOR-standarden.

Tønsbergprosjektet er Sykehuset i Vestfolds store utbyggingsprosjekt på totalt ca. 45.000 kvm, med en kostnad på drøyt tre milliarder kroner. Prosjektet ble startet i 2015 og omfatter blant annet et nytt psykiatribygg og et nytt somatikkbygg.

Somatikkbygget er nå ferdigstilt og sykehusets innflytting er planlagt i slutten av 2021, etter en periode med prøvedrift.

– Dette markerer en stor milepæl for Sykehuset i Vestfold, og etter 30 år med mer eller mindre kontinuerlig utbygging kan Vestfolds befolkning og våre ansatte endelig få gode og moderne fasiliteter i alle avdelinger i Tønsberg, uttaler adm. direktør Stein Kinserdal i en pressemelding fra Sykehuset i Vestfold, SiV.

Ny kontraktsmodell

Tønsbergprosjektet har ifølge SiV vært et foregangsprosjekt med blant annet bruk av ny kontraktmodell som aldri før har blitt brukt i Norge.

– Incentivene i denne modellen er slik at alle trekker i samme retning, med samme mål: partene må spille hverandre gode for at alle skal oppnå gode resultater. Dette har ført til at vi nå sluttfører et sykehusprosjekt med en kostnad som ligger helt i nedre skala sammenliknet med andre tilsvarende prosjekt, samtidig som våre partnere har oppnådd gode resultater, sier Tom Einertsen, prosjektdirektør for Tønsbergprosjektet, Sykehuset i Vestfold.

Skanska Norge og Cura-gruppen (Multiconsult, LINK arkitektur, Bølgeblikk Arkitekter og Erichsen & Horgen) er to av disse partnerne, sammen med Bravida, Haaland og Assemblin.

Høye krav til samarbeid og bruk av digitale verktøy

– Sykehusutbygging er store og krevende prosjekter, og vi har snudd hver stein for å få gode løsninger på plass innenfor de økonomiske rammene som er satt. Gjennomføringsmodellen har satt høye krav til samarbeid og bruk av digitale verktøy, og vi mener dette prosjektet viser at den er godt egnet til å løse samfunnets mest komplekse byggeprosjekter, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.

Hans Ole Haugen i Multiconsult og leder for Cura-gruppen, sier de er stolte av å ha hatt alle arkitekt- og ingeniørfag i det nye somatikkbygget.

– Gjennom en unik samarbeidsmodell, har alle aktørene bidratt til å styrke helsetilbudet til Vestfolds befolkning og møtt prosjektets rammer, uten de sedvanlige konfliktene som byggebransjen ofte forbindes med, sier han.

Det nye somatikkbygget ved Sykehuset i Vestfold. Foto: SiV

Erstatter bygg fra 1938

SiV opplyser at det nye somatikkbygget erstatter A-fløyen, som etter sigende ble bygget som et midlertidig bygg i 1974, og B-fløyen fra 1938. Rivning av bygg A og B starter tidlig til neste år og vil pågå i ca. seks måneder.

– Når B-fløyen er revet, vil vi starte med utgravingen og byggingen av et mindre kontorbygg omtalt som «Nære kontorer» på samme tomten som bygg B, sier Bjørn Varegg, assisterende prosjektdirektør, Sykehuset i Vestfold.

Det er planlagt at dette kontorbygget, på litt over 2 000 kvadratmeter, er siste del av Tønsbergprosjektet, og det skal være ferdig i 2023.

Avduking av BREEAM-plakett: Fra venstre: Hans Ole Haugen, leder CURA gruppen; Stein Kinserdal, direktør for Sykehuset i Vestfold; Ståle Rød, konsernsjef Skanska Norge; Tom Einertsen, prosjektdirektør for Tønsbergprosjektet og Hans Thomas Gaarder, prosjektdirektør for Skanska. Foto: Sykehuset i Vestfold

Første komplette sykehusbygg med ledende miljøsertifisering

Psykiatribygget med sine 12.000 kvadratmeter, er det første komplette sykehusbygget i Norge som har blitt sertifisert etter BREEAM-NOR-standarden. Bygget oppnådde nivået «Very Good» gjennom sertifiseringen som er utført av Grønn Byggallianse.

– Et prosjekt som skal miljøsertifiseres må ta hensyn til dette fra starten av. De store linjene i prosjektet blir lagt tidlig, før man starter å grave og bygge. Det er derfor viktig å sikre at prosjektet har kompetanse på dette området fra oppstarten. Det har vært en glede å kunne samarbeide med Skanska og Cura-gruppen for å nå dette målet i planleggingen og byggingen av nytt psykiatribygg, sier prosjektdirektør Tom Einertsen.

Hans Ole Haugen i Cura-gruppen sier de er stolte av hva de har fått til i samarbeid med sykehuset i Vestfold og Skanska.

– Gjennom god planlegging, prosjektering og involvering av alle aktører tidlig har vi sammen utviklet og bygget et psykiatribygg med gode kvaliteter og miljøvennlige løsninger, sier han

Det nye somatikkbygget er også planlagt og bygget for å oppnå miljøsertifiseringen BREEAM-NOR-nivå Very Good. Så langt ser det ut til at dette bygget også vil oppnå dette nivået, opplyser sykehuset.

Opphav og kilder: Sykehuset i Vestfold, Multiconsult

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.113