23948sdkhjf

Gode nyheter for mange pukkverk: Perfekt fullskalatest

Full massebalanse i pukkverkene er viktig for bærekraftsarbeidet. Nå er NCC adskillige skritt nærmere målet.

VARBERG I KRAGERØ: Lenge har pukkverksindustrien bygget enorme lagre med 0-2-fraksjon, og utfordringen kan vanskelig møtes med produkter i tradisjonell pukkverksdrift.

Løsningen har vært å utvikle maskinsand med minst like gode egenskaper som natursand, ved jevn siktekurve og kontrollert finstoffinnhold.

Valberg neste

Betongindustrien trenger stabile og forutsigbare tilslagsmaterialer for å redusere sementbehovet og dermed CO2-fotavtrykket.

Med god kontroll på fraksjoner i området 0-8 med både kubisering, vasking eller vindsiktig, leverer NCC nå maskinsand til flere betongprodusenter fra sine anlegg i Orkdal, Arna, Skien og Larvik. Neste ut er Valberg i Kragerø.

I sommer ble det gjennomført fullskala prøvestøp hos Unicon med to fraksjoner tilslag fra Valberg pukkverk (NCC) i Kragerø. Resultatet ble meget bra, og maskinsanden har de ønskede egenskapene.

Dette er gode nyheter for mange pukkverk som sitter inne med store lagre steinmaterialer det har vært vanskelig å selge.

Fått beviset

Prøvestøp av 0/5 maskinsand og 8/16 fra Valberg ble ettertrykkelig vellykket, etter det vi forstår, og nå fortsetter jobben med å utvikle maskinsandproduksjonen i Kragerø.

– Dette er veldig moro. Nå er neste steg å se på investeringer innenfor riktig utstyr for å fortsatt kunne lage godt tilslag til betongproduksjon, sier Frode Jørgensen, direktør for Steinmaterialer Norge.

– Vi har fått beviset på at Hyperitt fra Valberg som fint og grovt tilslag fungerer utmerket til betongproduksjon. En barriere er brutt, vi er ett skritt nærmere å sette i verk våre planer om bygging av nytt anlegg for produksjon av Maskinsand i Kragerø, sier Bjørn Berg, som er forretningsutvikler i NCC Steinmaterialer.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078