23948sdkhjf

Tommy fra Balestrand: - Graveren traff rett i hengeren min

MENNESKENE PÅ VEIEN
“Da hadde jeg litt puls ”

  • Sjåfør: Tommy Sværen Ese
  • Bosted: Balestrand
  • Kjører: Sogn og Fjordane
  • Transporterer: I hovedsak øst - vest etter materialer og plank. En del sørover med paller.
  • Bil: Volvo FH 540 2017 modell
  • Tommy har kjørt lastebil i fem år. Han kjører for Sæle Sag AS.
  • Instagram: @svaerenese

“Jeg har alltid vært interessert i store kjøretøy. Da jeg var liten var jeg med bestefar da han jobbet i vegvesenet/Mesta. Min far kjørte også langstransport, så det har nok ligget litt i kortene at jeg skulle velge dette yrket. Han sa at om jeg også ville begynne å kjøre, så skulle han støtte med på det. Men min mor var mer skeptisk.

Etter at jeg var ferdig med fagbrevet på Havyard Ship Technology valgte jeg å gi meg der. Jeg hadde lyst til å ta lappen på stor lastebil. Jeg flyttet hjem igjen, og jobbet hos en entreprenør mens jeg tok lappen. Jeg hadde vært en del sammen med kompiser som hadde lappen, og jeg synes det var så interessant at jeg ville prøve selv.

Da jeg fikk lappen på lastebil startet jeg med å kjøre fiskekasser, og synes det var helt greit i starten. Men jeg ble lei den kjøringen. Jeg husker at Kim Robert Sæle ringte til meg og spurte om jeg ville kjøre flisbil for onkelen hans som driver Sæle Sag. Jeg sa at jeg kunne prøve det ut, og siden har jeg blitt der.

Kim Robert (kimmen) har også vært en som jeg har lært mye av, og som har inspirert meg til å begynne å kjøre. Jeg har hatt en del turer sammen med han.

Den første turen min som yrkessjåfør over Sognefjellet var spesiell. Det var ti prosent stigning og jeg kjørte med 52 tonn, noe som ga ekstra spenning. Jeg var heldig med både været og trafikken, og dermed gikk det bra på den smale og svingete veien.

Jeg husker også spesielt et møte med en hjulgravemaskin. Den kom meg i møte på veien, og plutselig byttet den fil og kom rett mot hytta på lastebilen min.

Den dagen startet tidlig om morgenen på Haukelifjell. Jeg skulle østover mot Soknabruket for å laste materialer i retur mot Vestlandet. Det var en fin vintermorgen med godt vær og snøføre. Jeg la i vei østover på E134.

Når jeg nærmet meg Vinje-svingen så jeg at det var veiarbeid og tilpasset farten min. Jeg ser blant annet en hjulgravemaskin som driver å kutter brøytekantene. Jeg kjøre saktere og siger mot den. Når jeg nesten var ved siden av den svinger den rett mot meg. Jeg slapp opp bremsen for ikke å få den rett inn i hytta. Når jeg passerte hadde den strak kurs mot hengeren og da smeller det. Jeg var heldigvis tom for last, men det ble en del skade på hengeren og jeg måtte ha bergning på den. Det viktigste var uansett at det gikk bra med oss. Utstyr kan erstattes.

I hverdagen min som yrkessjåfør er det viktig med det sosiale. Møte og snakke med andre kolleger og sjåfører. I tillegg er det så mye fint man får oppleve som yrkessjåfør, mange nye plasser og den uslåelige utsikten fra kontorplassen til en yrkessjåfør.

Min favorittstrekning er langs verdens flotteste fjord, Sognefjorden. Ellers går det mye øst - vest, og da er E16 gjennom Valdres som er veien. Da går det i mye musikk på anlegget i bilen, og litt podcast når jeg er lei musikken. Og mye telefon med andre sjåfører.

På fritiden liker jeg å være sammen med venner og familie. Jeg er også svært glad i jakt, så når den tiden kommer blir det mye hjortejakt.

Jeg og en kompis fikk tak i en Volvo FH16 470 som vi restaurerer, og tenker å bruke på treff og festivaler.”

Kilde: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Menneskene på veien.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094