23948sdkhjf

Scania vs Volvo: Hvem er best på gassbiler?

Joda, gass og gass. Teknologien kan diskuteres, for gass og biogass kommer i flere forkledninger. Men ett av merkene selger markant flere gassbiler enn andre.

TRANSPORT OG DRIVSTOFF: Norge produserer naturgass i store volumer. Sånt sett ligger vi knallgodt an til å være et land som også bruker mye gass som drivstoff i veitransporten.

Men nei, her til lands skal det være BIOgass om det skal være noe. Sier våre myndigheter. Og det bremser hele gassbruken ganske kraftig kan man si.

Og det er litt dumt. Bruksegenskapene ved moderne biogass er mer eller mindre lik som for naturgass (enten det er komprimert CBG eller flytende LBG).

Saken er at det hittil ikke har vært en overflod nok av tilgjengelig biogass til at noen har sett det geniale i å åpne et stort nettverk av fyllestasjoner i Norge. For så å vente på at lastebileiere skal kjøpe gassbiler…

Les også:

Likevel, gassaktører er det på markedet. Som Gasum vi skrev om før i dag, som nettopp har åpnet en fyllestasjon i Trondheim - og dermed «åpner» kjøring med gassbiler for en betydelig del av Norge.

Antall biler over 16 tonn fra 2018 til i dag

Og jaggu er det solgt en del tunge gassbiler i Norge også. Ikke uventet er det Scania og Volvo som dominerer, men også Mercedes og Iveco henger så vidt med i tralten.

  • I 2018 ble det totalt solgt 35 gassbiler. Volvo og Scania 14 hver, Mercedes 7
  • I 2019 ble det totalt solgt 119 gassbiler, herav 84 Scania, 19 Volvo, 19 Mercedes og 6 Iveco
  • I 2020 ble det totalt solgt kun 83 gassbiler, herav 57 Scania, 22 Volvo, 3 Mercedes og 1 Iveco

Hittil i år, ved utgangen av august, er vi tilbake på 2019-nivå igjen, med 65 gassbiler registrert så langt:

  1. Scania 47
  2. Volvo 15
  3. Mercedes 2
  4. Iveco 1

I disse tallene fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) snakker vi om tunge lastebiler over 16 tonn, som er referansen i våre omtaler av registreringer.

Forskjellige gass-teknologier

Dessverre har IKKE statistikken inndeling ned på om bilene kjører CBG eller LBG.

Den praktiske nyansen er at CBG-biler stort sett brukes lokalt/regionalt grunnet begrenset rekkevidde, mens LBG-biler har rekkevidde som egner seg til langtransport.  

Og det er nok også dette som gir utslag i rangeringen mellom de svenske merkene. Volvo har satset på LNG/LBG-teknologi som er best egnet for langtransport. Fra Volvo er det i all overveiende grad FH460er på listen, selv om det kuriøst nok finnes en FH470 på statistikken også…

Scania har løsninger for begge deler, men er dog kanskje sterkest på CBG til lokal- og regional-transport. Her er salget godt fordelt over G-, P- og R-bilene, med 410 som klart dominerende effektnivå.

67 % markedsandel

I perioden januar 2018 og frem til dag er det altså registrert en bestand på 302 gassbiler over 16 tonn i Norge. 

Av disse har Scania en markedsandel på 67 %.

Ordliste i gassens verden. Kilde: Biogass Oslofjord

CBG Compressed Biogas: Biometan i komprimert gassform. Egnet til bykjøring, som til renovasjonsbiler, busser, drosjer og varelevering.

LBG Liquified Biogas: Biometan som er gjort flytende ved å bruke trykk og lave temperaturer. Gir en rekkevidde på 350-700 km avhengig av størrelse på tank og kjøreforhold. CNG/LNG Tilsvarende CBG og LBG, men N står for natural, altså fossil naturgass.

Biogass: Gassen som oppstår etter anaerob forråtning av biologisk materiale. Består av om lag 60% metan og 40% CO2, og noen sporgasser.

Biometan: Biogass som er oppgradert til drivstoffkvalitet, ved at CO2 er renset ut. Består av >97% metan.

Nullutslipp: Et omstridt begrep. Kan både tolkes om kjøretøy som ikke har lokale utslipp, og om kjøretøy som har netto null eller negative utslipp gjennom livsløpet, noe som kan være to ulike grupper kjøretøy. I denne rapporten bruker vi "klimavennlig".

LPG: Liquified Petroleum Gas, propan/butan. Kan brukes som drivstoff, da med navnet autogass, og de bilene har også GA-skilter akkurat som biogassbiler. Brukes som regel i lettere kjøretøy

Opphav og kilder: OFV, Tungt

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125