23948sdkhjf

Elverum får Innlandets mest miljøvennlige boligområde

– Det finnes ikke noe lignende prosjekt i Innlandet, sier konsernsjef Oddvar Haugen i Nordbolig om Ydalir Torg, Elverums nye bydel.

– Vi vet at det kommer nye krav til vår bransje. Da er det bedre å være i forkant og være med på å finne løsningene, sier prosjektutvikler Katrine Aalstad i Nordbolig.

 

Med prosjektet Ydalir Torg, viser Nordbolig at de tar FNs klimarapport på alvor.
– Klimarapporten FN nylig kom med sier at det haster mer enn noen gang å få ned utslippene. Ydalir-prosjektet kom på banen lenge før denne rapporten og det viser at dette er et viktig prosjekt med tanke på framtiden, forteller Oddvar Haugen, konsernsjef i Nordbolig i en pressemelding.

Hele nabolaget skal ha null utslipp

Premisset for prosjektet er at hele nabolaget skal ha null utslipp. Det vil derfor bli utarbeidet et livsløpsregnskap for boligene på hvor mye CO2 byggene slipper ut fra opprinnelse til drift og rivning. Ifølge Nordbolig har man ikke sett noe lignende i Innlandet.

Må se alle utslippsområdene i en sammenheng

Nordbolig opplyser å ha jobbet med Ydalir Torg i nesten tre år. Aalstad og Haugen er ikke redde for å være en pioner i bransjen når det kommer til å bygge klimavennlige boligområder i Innlandet.

– Bygg og bo står for 40 prosent av de lokale klimagassutslippene, det er faktisk mer enn transport. Vi vet at det kommer nye krav til vår bransje. Da er det bedre å være i forkant og være med på å finne løsningene, sier Aalstad.

Haugen viser til at man som regel bare snakker om utslippskutt fra bygg som skal løses gjennom bedre teknologi.

– Men når vi skal redusere utslippene våre med 55 prosent må vi se alle utslippsområdene i en sammenheng og starte med å tilrettelegge for en mer klimavennlig livsstil for de som skal bo her, sier han.

– Katrine Aalstad og Oddvar Haugen sier at boligene og områdene rundt skal gjøres så attraktive at folk ikke har det samme behovet for å reise. – Det vi setter pris på og det som gir livet mening skal være hjemme. Det er et helt annet klimatiltak enn tekniske løsninger, sier Aalstad. Foto: Nordbolig

Vil redusere reisebehovet

Nordbolig har derfor hatt fokus på å skape et godt boområde på Ydalir Torg. Det vil være flere aktivitetsplasser hvor det ikke bare er sandkasser og lekestativ, men også litt kulere aktiviteter for de eldre barna, utekjøkken og flere oppholdsrom hvor man kan møtes på tvers av generasjonene. Blant annet kan man dyrke egne grønnsaker på området. Det vil også bli gode delingsløsninger med sparkesykler, sykkel, bil og til og med en hel leilighet som er satt av til å kunne deles av beboerne.

– Det viktigste klimatiltaket vårt er å få folk til å ville ha mindre. Dette gjelder areal man opptar, hvor stort huset er, hvor mange ting man har, hvor mye vi reiser og lignende. Det er vår oppgave å gjøre boligene og områdene rundt så attraktive at folk ikke har det samme behovet for å reise, sier Aalstad, som legger til at de har lagt mye mer i både utformingen av boligen og området rundt fordi det gode livet skal være hjemme.

– Det vi setter pris på og det som gir livet mening skal være hjemme. Det er et helt annet klimatiltak enn tekniske løsninger. Skal vi lykkes med 50 prosent utslippsreduksjon må alle endre vanene sine. Vi skal gjøre det naturlig, tilgjengelig og til og med attraktivt, sier hun.

Opphav og kilder: Nordbolig

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093