23948sdkhjf

Volvo FH16 750 XXL 10x4: - Dette er en voksen trekkbil!

- Bilen vekker oppsikt, ja, humrer sjåfør Magnus Helskog i Mammoet Norge på telefonen til Tungt.no.

NYBIL: Mammoet Norge jobber med spesialtransport og maskinflytting, og får nå to nye Volvo FH16 750 10x4 tungtrekkere med XXL hytte.

Den første bilen fikk Mammoet hentet ut i slutten av september, og den andre kommer i starten av oktober. Vi har tatt en prat med sjåfør Helskog, da han var ute på tur nummer to med den nye bilen.

- Akkurat nå er jeg på vei til Pon Berger med en gravemaskin. Den første turen med bilen gikk til Stockholm med en pelemaskin, sier Helskog.

På Sverige-turen hadde han 60 tonn totalvekt (bildet under), så han har ikke fått prøvd skikkelig ut kreftene til trekkbilen. Den er nemlig registrert for 260 tonn totalvekt.

Jomfruturen gikk til Stockholm. Nybilen til høyre. Foto: Privat

- Hvordan er det å kjøre denne bilen?

- Det er naturligvis mye nytt å sette seg inn i på denne bilen, men så langt fungerer det veldig bra. Det er en voksen trekkbil med mye kraft, og den ligger svært godt på veien. Det er mer komfort og alt er naturligvis mer moderne enn det jeg har hatt tidligere, sier Helskog.

Sjåfør Marius Helskog poserer stolt foran nybilen. Foto: Volmax

Før kjørte han en 2010-modell Volvo FH16, og han legger ikke skjul på at det er en stor overgang. I starten på oktober skal han til Kongsvinger for å kjøre vindmøller. Da blir totalvekten rundt 130 tonn på de største lassene.

- Det er interessante transporter, og morsomt å jobbe med. Det krever mye av både sjåfør og styrmann, og da får jeg testet ut hvordan denne bilen er med tunge lass, sier Helskog.

Han startet i Mammoet som lærling i 2018, og har vært fast ansatt sjåfør med fagbrev fra sommeren 2020. Han sier det er utrolig moro å ha denne jobben, og han har hatt mange fine folk rundt seg hele tiden.

Avtakbar femte aksel. Foto: Volmax

Mammoet er et nederlandsk firma med avdelinger rundt hele verden. De driver mest med store flytt på selvgående hengere, men i Norge frakter Mammoet-bilene både maskiner og ulike typer spesialtransport som trafoer og vindmøller. Mammoet Norge har hovedkontor i Drammen.

Fakta om bilen

  • Volvo FH16 750 10x4 tungtrekkere med XXL hytte
  • Tillatt vogntogvekt på 260 tonn
  • Ultrakryp girkasse som gir hastigheter ned til 0,5 km/t
  • Avtakbar femte aksel som er hydraulisk styrt
  • Volvo Dynamic Steering med styreassistent og lastindikator på alle aksler
  • Påbygget er fra VTA-Tekniikka OY og FJ Lastvagnar
  • Kjøretøyet har hatt lang byggetid både hos VTA i Finland for montering av aksel to og fem. Deretter var den hos FJ for resten av påbygget. Produksjonstid rundt ett år.
  • I tillegg har dette kjøretøyet vært svært omfattende å få igjennom hos TS0.

Foto: Volmax

Opphav og kilder: Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095