23948sdkhjf

Norske entreprenører med rekordstøp på hjemmebane

125.000 kubikkmeter betong går med når Ølen Betong skal gjennomføre den største liningstøpen av sitt slag noen gang gjort i Norge.

I midten av september gikk den første betongleveransen til lining i tunnelen som er del Bane NORs nye dobbeltspor mellom Drammen og Kobbervikdalen.

 

Veidekke er entreprenør og Ølen Betong skal stå for leveranse av betong til den nærmere seks kilometer lange togtunnelen. I løpet av det neste året skal tunnelen formes ved liningstøp, noe som blir den største liningjobben gjort i Norge så langt.

– Vi er inne i en veldig hektisk fase nå, og skal gire ytterligere opp i oktober. Det er utfordrende, men selvsagt veldig spennende å få være med på et prosjekt med så høy produksjon over så lang tid, uttaler prosjektleder i Nordic Concrete Group AS (NCG), Ove Ugelstad, i en pressemelding.

Støp uten stans

En liningstøp innebærer at hele tunnelens profil støpes med konstruksjonsbetong istedenfor betongelementer eller andre former for vann og frostsikring. To liningvogner går kontinuerlig gjennom tunnelløpet. Denne måten å støpe tunneler på brukes ofte på jernbanetunneler. Det er viktig med jevn og god leveransene uten stans i støpen.

– Ved full drift vil det være to støper hver dag. Det betyr ca. 450 kubikkmeter betong hver eneste dag, fem til seks dager i uken. Nå fra oktober er det to liningvogner på prosjektet som skal gå fram til oktober 2022, sier Ugelstad, som sammen med et team på seks medarbeidere skal lede prosjektet det neste året.

Tunnelen er det første av to større Bane NOR-prosjekter med Veidekke som entreprenør og som Ølen Betong skal levere betong til. Totalt vil det gå med ca. 250 000 kubikkmeter betong til arbeidene og mellom 15 og 20 betongbiler vil være i sving på prosjektene.

Nordic Concrete Group AS (NCG) er landets største betongprodusent. Selskapet ble etablert i 2017 som en fusjon av betongvirksomhetene til Ølen Betong Gruppen og KB-Gruppen Kongsvinger. NCG-konsernet omsatte i fjor for 2,1 milliarder kroner og har eierinteresser i over 50 betongstasjoner i Norge.

Opphav og kilder: Ølen Betong

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.158