23948sdkhjf

Nytt verktøy gjør det enklere å varsle internt

Mange virksomheter mangler rutiner for varsling, selv om loven pålegger dem å ha det. Nå lanserer Arbeidstilsynet digital hjelp til å lage varslingsrutiner som passer til den enkelte arbeidsplass.

Loven krever at alle arbeidsplasser med minst fem ansatte skal ha rutiner for intern varsling. Likevel mangler mange virksomheter varslingsrutiner.

 

– Vi vet at virksomheter som har skriftlige rutiner for varsling, håndterer varsel om kritikkverdige forhold langt bedre enn de som mangler rutiner, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet. – Med det nye verktøyet skal ledere, ansatte og tillitsvalgte sammen kunne lage gode rutiner for varsling. Da er det også enklere å håndtere varsel godt når de dukker opp, fortsetter hun.

Varsling i arbeidslivet er at en arbeidstaker sier ifra om et kritikkverdig forhold på egen arbeidsplass. Det er mange eksempler på at varsling har vært avgjørende for å avdekke lovbrudd, korrupsjon, trakassering og andre uakseptable forhold, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Ifølge etaten krever loven at alle arbeidsplasser med minst fem ansatte skal ha rutiner for intern varsling. Likevel mangler mange virksomheter varslingsrutiner.

Varslingene tilpasses virksomheten

– Vi får mange spørsmål om hva en varslingsrutine skal og bør inneholde. Ettersom alle virksomheter er forskjellige, har vi ikke hatt en mal som har passet for alle, sier seniorrådgiver Torunn Meosli, som jobber med varsling i Arbeidstilsynet. – Derfor er vi glade for å lansere det nye verktøyet som lar virksomheten lage gode interne rutiner som er tilpasset den konkrete arbeidsplassen, basert på god veiledning og spørsmål de må ta stilling til, legger hun til.

Verktøyet skal brukes ved at ledelsen, arbeidstakere og tillitsvalgte setter seg ned og sammen svarer på en rekke spørsmål. Virksomheten må blant annet gjøre seg opp en mening om hva som kan være kritikkverdige forhold hos dem, hvordan arbeidstakerne skal melde fra og hvordan virksomheten skal håndtere varsler som kommer inn.

Ved å følge stegene i verktøyet får arbeidsplassen en rutine som oppfyller både kravene i arbeidsmiljøloven og anbefalingene fra Arbeidstilsynet.

– Med det nye verktøyet skal ledere, ansatte og tillitsvalgte sammen kunne lage gode rutiner for varsling. Da er det også enklere å håndtere varsel godt når de dukker opp, sier Trude Vollheim. Foto: Arbeidstilsynet

Det skal være trygt å varsle

Torunn Meosli sier at rutiner for varsling er viktig for ytringskulturen på arbeidsplassen – både for at ansatte skal kunne varsle på en forsvarlig måte og for at de skal oppleve at det er aksept for å varsle. Hun understreker at arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold, har vern mot gjengjeldelse.

– Det vil si at alle former for straff eller andre negative reaksjoner mot den som varsler eller vurderer å varsle, er forbudt, sier Meosli.

Opphav og kilder: Arbeidstilsynet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079