23948sdkhjf

MGF om maskinsalget: Tredje kvartal litt ned

I tredje kvartal 2021 ble det solgt 981 anleggsmaskiner mot 1041 i tredje kvartal 2020.

FORTSATT FORAN: Salget av anleggsmaskiner falt noe i tredje kvartal i forhold til 2020, men akkumulert for året ligger vi fortsatt foran.

Totalt ble det solgt 981 anleggsmaskiner siste kvartal mot 1.041 i fjor, noe som gir en nedgang på 5,8%. Men, året sett under ett gir fortsatt en fin vekst målt mot fjoråret, kommenterer MGF i sin pressemelding etter tredje kvartal.

Bekymret over leveransetider og prisvekst

Medlemmene i Maskingrossisternes Forening melder om fortsatt høy aktivitet i markedet, selv om tallene siste kvartal viser en svak tilbakegang. Akkumulert for 2021 ligger vi fortsatt 5,1% foran fjoråret. Dette er fortsatt innenfor prognosen på 5-10% vekst.

Men på tross av meldinger om høy aktivitet i markedet, og opprettholdte prognoser for vekst for 2021 totalt, er det noen bekymringer i bransjen. 

Økte leveransetider og priser når man globalt går inn i en post-covid-periode med vekst er det som går igjen. Det er allerede varslet økte priser på stål og frakt, noe som kan påvirke MGFs medlemmer.

Flere medlemmer melder om økende ordrereserver, noe som også kan ha påvirket et noe svakere tredje kvartal enn de foregående dette året.


Figur over: Tredje kvartal 2017 - 2021 per underkategori. Illustrasjon: MGF


Figur over: Solgte maskiner per underkategori periodisk fra 2017 og så langt i 2021. Figur: MGF

Beltegravere fortsetter å vokse

For den største underkategorien gravemaskiner på belter fortsetter året med vekst i tredje kvartal isolert, mens vi fortsatt ser en tilbakegang på hjulmaskiner. Videre har vi hatt en vekst i salget av hjullastere, dumpere, tandem-/asfaltvalser og asfaltutleggere.

Akkumulert til og med tredje kvartal har vi sterkest vekst i underkategorien hjulstyrte dumpere med 138%, men dette er en relativ liten gruppe i utgangspunktet. Blant de største underkategoriene er det hjullasterne som har høyst vekst fra 608 i 2020 til 745 maskiner i 2021.

Dette gjør også at hjullasterne er den nest største underkategorien, kun slått av gravemaskiner på belter som hittil i år har solgt 1.132 maskiner mot 1.116 i samme periode i fjor. Minigravere på belter er tredje største kategori, og har hittil i år solgt 743 maskiner mot 688 i samme periode i fjor.

Opphav og kilder: MGF

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11