23948sdkhjf

"Smart" arbeidsliv: Kostnader i ett selskap, inntekter i et annet?

INNLEGG: Hovedorganisasjonen YS krever fortgang i arbeidet med å tette smutthullene i arbeidsmiljøloven.

TUNGT OG ORGANISERING: YS-leder Erik Kollerud (bildet under) registrerer at et økende antall virksomheter organiserer seg bort fra arbeidsgiveransvaret. Han viser til SAS, som kvitter seg med ansatte ved å opprette flere selskaper, men ser samme utvikling i varebil- og godsbransjen.

INNLEGG FRA YS: Regjeringen må på banen og levere det de lovet i valgkampen og senere i Hurdalsplattformen.

– Støre og Vedum har begge lovet å legge til rette for å styrke norske aktører med norske lønns- og arbeidsvilkår, samtidig som sosial dumping skal bekjempes. Det ligger flere gode forslag i Fougner-utvalget og det er flertall på Stortinget for å gjennomføre innstramminger. Vi krever derfor at regjeringen handler raskt, sier Kollerud.

Lovverket legitimerer useriøse arbeidsgivere

Leder i YS-forbundet Parat, Unn Kristin Olsen, sier det er viktig at regjering og Storting engasjerer seg i problemet med virksomheter som løper fra arbeidsgiveransvaret.

– Gjennom de siste årene har vi sett flere eksempler på selskaper som organiserer seg bort fra arbeidsgiveransvaret. Når arbeidstakerne er ansatt i et selskap og inntektene kommer fra et annet selskap, er det lett for arbeidsgiver å kvitte seg med arbeidstakere som er for dyre, for gamle, eller som av ulike grunner ikke er ønsket. Påskuddet er ofte økonomi. Organisasjonsformen legitimerer dermed at arbeidsgiver fritt kan skalte og valte med ansatte etter eget ønske, sier Olsen.

Hun mener SAS´ behandling av egne ansatte bryter med den norske arbeidslivsmodellen, med intensjonene i lovverket og er moralsk forkastelig.

– Det burde være en selvfølge at henter man sine inntekter i det norske markedet, må man også forholde seg til de norske spillereglene, det norske kostnadsnivået og de lover og avtaler som gjelder for norsk arbeidsliv. Vi har varslet rettssak mot SAS for brudd på inngåtte avtaler. Samtidig mener vi lovverket må klargjøres på en måte som gjør at vi unngår slike kreative løsninger fra arbeidsgivere i tiden fremover, sier Parat-lederen.

Også godstransporten: Erstatter fast ansatte med innleie

Leder i Yrkestrafikkforbundet i YS, Jim Klungnes, mener SAS dessverre ikke er alene om å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret.

– Fra vår side ser vi det samme innen varebil- og godsbransjen, der det er svært vanlig å erstatte fast ansatte med innleie av frilansere. Bruk av selvstendig næringsdrivende til skammelige lave priser, ligner på mange måter det vi nå ser i SAS.

- Dette er virksomheter som har fast behov for ansatte, men som ser ut til å gjør det de kan for å unngå ansvaret som følger med det å være arbeidsgiver, sier Klungnes.

Opphav og kilder: YS innlegg

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Wow i lastebilsalget! Volvo med knockout på januartabellen
Blir det noe av E39 Stord-Os Hordfast? Vegvesenet videreutvikler flytebruen
Nyhet i 500-klassen: Volvo med kraftig biogass-lastebil til langtransport
Entreprenører følg med: Fakturasvindel i sårbare øyeblikk – er det hektisk på byggeplassen din?
Bedriften H & K Sandnes: Går bra til tross
Hva i all verden? Han bor i tømmerlasset!
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.094