23948sdkhjf

Grunnsteinen klar på Furuset hageby i Oslo

Grunnsteinen på Furuset sykehjem er et skrin fullt av tidstypiske gjenstander. Et knippe av dagens aviser, skisser av ferdig bygg og etasjebeskrivelser, en beskrivelse av konseptet hageby, samt en minnepinne med byggetegninger som er emballert i en tidsriktig munnbindpose.

Det er Oslobygg som er byggherre på Furuset hageby og AF Gruppen er utførende entreprenør. Bygget skal tas i bruk i løpet av høsten 2023 og driftes av Sykehjemsetaten.

 

 – Det vil bli flere personer med demenssykdom i årene som kommer, og vi trenger derfor flere spesialiserte tilbud til denne gruppen. Hagebykonseptene Dronning Ingrids Hage og Furuset hageby vil være de første spesialiserte tilbudene som gir mulighet for beboerne å leve et så normalt liv som mulig, innenfor trygge rammer, sa byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), mens hun sammen med representanter for Sykehjemsetaten, bydelsutvalget og entreprenøren AF Gruppen skrudde lokket på grunnsteinskrinet.

Les også: Majorstuhjemmene: Veidekke river og bygger nytt for 608 millioner

112 beboerrom

I tillegg til 112 beboerrom får Furuset hageby både frisør, butikk, landsbyhus, vinterhage, restaurant, fotpleie, bibliotek, klubb, og hobbyrom. Arkitektur gjør det mulig å vandre både innendørs og ikke minst utendørs. Moderne velferdsteknologi benyttes, fastslår Omsorgsbygg Oslo i en pressemelding.

Les også: Raymond startet byggingen av Sentrum brannstasjon

Mål om BREEAM Excellent

Langstidshjemmet har mange gode miljøaspekter og målet er å få miljøkarakteren BREEAM Excellent. Det blir solceller på taket og det gjøres flere energieffektive tiltak i bygningskroppen. Resultatet skal bli et nær nullutslippsbygg. Byggeplassen er naturligvis fossilfri.

FutureBuilt prosjekt

Prosjektet er også et FutureBuilt prosjekt, som innebærer at det skal være nyskapende, være sosialt og økologisk bærekraftige og være lokalisert i nærheten av gode kollektivtilbud. Å være et FutureBuilt prosjekt innebærer også at prosjektet åpent skal dele av sine erfaringer underveis og når prosjektet er i drift.

På nabotomten skal det bores et stort antall smale og dype brønner for å hente opp bergvarme, og disse skal også brukes til å lagre overskuddsvarme fra sommerhalvåret som kan brukes i kaldere tider. Furuset hageby tilknyttes dette anlegget.

Utformingen er inspirert av det nederlandske konseptet i de Hogeweyk i Weesp, tilpasset norske forhold.

Opphav og kilder: Omsorgsbygg Oslo

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093