23948sdkhjf

Salget av trebaserte byggevarer falt med over 20 prosent i oktober

Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke, trelast og impregnert falt med 20,5 prosent i oktober sammenliknet med september i år, viser statistikk målt i volum fra Treindustrien.

Sammenlignet med oktober i fjor, er det akkumulerte salget i volum 29,1 prosent lavere.

 

Oktober i fjor hadde historisk høyt salg, og til tross for et fall nå er salget på et fortsatt høyt nivå, melder bransjeorganisasjonen Treindustrien.

Eksporten av trelast falt med 17,8 prosent i oktober sammenlignet med samme periode i fjor. Eksporten av sagtømmer økte imidlertid med hele 37,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2020.

En forventet sesongsvingning

– Salget faller i oktober, og vi ser en utflating i markedet som en forventet sesongsvingning, sier adm. direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

Hun legger til at den økende eksporten av sagtømmer viser fortsatt sterk etterspørsel internasjonalt etter trebaserte produkter. Eksportrestriksjoner i Russland gjør blant annet at Kina dreier mot Europa. I tillegg er det store tap av volum fra Canada. Dette påvirker det globale markedet.

Lagrene må bygges opp

Finstad opplyser at lagernivåene ligger nærmere 40 prosent lavere enn det som var et normalt nivå på denne tiden av året, før pandemien. Treindustrien er derfor avhengig av å bygge lager nå for å dekke opp for ordrer fremover og for å være rustet til å møte neste høysesong.

– Mange bedrifter er i gang med investeringer for å øke produksjonskapasiteten, både i Norge, Sverige og i resten av Europa. Lange leveringstider på maskiner, teknologi og utstyr utfordrer både kostnader og produksjonskapasitet fremover, påpeker Heidi Finstad.

Opphav og kilder: Treindustrien

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063