23948sdkhjf

Tonje fra Bjerka: - Jeg skal ikke ha særbehandling som yrkessjåfør

MENNESKENE PÅ VEIEN
“Jeg trenger ikke å forsvare jobben jeg gjør”

  • Sjåfør: Tonje Aasen Brygfjeld
  • Bosted: Bjerka i Nordland
  • Kjører: Nordland, Troms og Finnmark
  • Bil: Scania R650 tandem, 2021 modell med termoskap og slep fra Ekeri.
  • Transporterer: For det meste vindu og dører fra Norgesvinduet på Trofors i Svenningdalen.
  • Tonje har hatt lappen på storbil i tre år, og kjører for Fineide Transport AS.
  • Instagram: @tbrygfjeld

“Jeg har vokst opp i en familie med maskiner og lastebiler rundt husveggene døgnet rundt. Familien min har aldri begrenset eller stanset meg i noe bare for at jeg er jente, og jeg har fått være med på mye. De har alltid vært opptatt av at jeg skal være selvstendig og klare meg selv.

Jeg har helt siden jeg var liten tenkt at jeg en dag skulle kjøre opp til lastebil, men så kom tenårene og jeg skulle velge yrke. Med alt for lite informasjon om hvilke muligheter som finnes der ute valgte jeg til slutt elektro. Jeg ønsket meg etterhvert inn på flyfag, men på elektro møtte jeg en lærer som sa at jeg aldri ville komme meg inn på flyfag. Han gadd derfor ikke å fortelle meg hva flyfag var da jeg spurte.

Alle som kjenner meg vet at det er veldig dumt å si, for det gjør bare at jeg bestemmer meg for at jeg hvertfall skal prøve. Så i trass søkte jeg på flyfag, og jeg kom inn. Dro jeg tilbake til den skolen hvor jeg tok elektro og snakket om flyfag i hans klasserom på yrkesdagen? Ja det gjorde jeg.

Jeg fikk en følelse av mestring og kjente at dette var noe jeg endelig kunne si jeg var god til.

Det året vi ble uteksaminert hadde flyfagyrket et kjempekrakk, og tok inn svært få lærlinger. Jeg var en av dem som ikke nådde opp og måtte finne noe annet å gjøre. Så jeg gikk litt mer på skole og tok opp noen fag, men fant fort ut at jeg var alt for skolelei. Så jeg begynte å jobbe litt i industrien, men siden svært få visste hva min utdannelse inneholdt og jeg ikke hadde noe fagbrev, var det vanskelig å få fast jobb.

Etter å ha levd måned for måned noen år ble jeg lei og sa til min familie at jeg kom til å ta opp lån for å dra å kjøre opp til lastebil. Jeg visste at med lastebil-lappen ville jeg få fast jobb, slik at jeg kunne komme meg videre i livet. Så det var det jeg gjorde, fikk fast jobb, kunne kjøpe meg bil og ordne egen bolig. Det å gå ifra å få utallige avslag på jobber, til å måtte gi avslag selv på tilbud, var en rar men utrolig god følelse.

- Læringskurven var bratt

Det første jeg skulle gjøre etter at jeg hadde kjørt opp, var å være med på å kjøre ut en tunellsalve. Jeg ble med en kollega noen runder først, så skulle jeg kjøre alene etterpå. Dette skulle gå fort da vi kjørte på akkord, så du kan trygt si jeg var nervøs.

Jeg skulle lære meg følelsen av bilen, være oppmerksom på tunellvegger, treffe rett på laster, følge lydsignaler, og kjøre ut og tippe på en ganske høy tipp alene. Læringskurven var bratt, men heldigvis skjønte jeg gangen i dette fort. Jeg fikk en følelse av mestring og kjente at dette var noe jeg endelig kunne si jeg var god til. Jeg kjørte hjem den dagen med et smil.

Noe som er viktig for meg i min hverdag er at jeg blir likestilt med gutta. Jeg mener at jeg ikke skal ha noen som helst form for særbehandling bare fordi jeg er jente. Jeg har valgt dette yrket med viten og vilje om at det er mannsdominert. Heldigvis jobber jeg i dag i en bedrift som setter meg likt med alle andre, og jeg trenger ikke å forsvare jobben jeg gjør. Kollegaene mine støtter meg helt og holdent, de spør om hjelp og jeg tilbake, slik det burde være.

Bilcross og snøskuter

Jeg kan ikke si jeg har noen favorittsteder å kjøre, da jeg syns det er spennende å bli sendt til nye steder. Men kan kanskje nevne at Lofoten er ganske spektakulær i solnedgang på sensommeren, og nordlyset i nord om vinteren er helt ubeskrivelig.

Hobbyene jeg har er vel ganske motorpreget. Jeg kjørte aktivt bilcross om sommeren før, men det har blitt mindre av det nå da tiden ikke strekker helt til. Om vinteren går det mye i snøskuter, men jeg kan finne på å dra frem fjellskiene og dra på tur i fjellene rundt her eller på bena om sommeren.”

Kilde: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Menneskene på veien.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078