23948sdkhjf

Oslo har fått sitt første svanemerkede boligprosjekt

Green Park i Sandakerveien på Torshov, bygget av JM, er hovedstadens første svanemerkede boligprosjekt.

Green Park er bygget av JM som i 2018 vedtok at boligene de bygget deretter skulle være svanemerket. I dag bygger selskapet utelukkende svanemerkede boliger i både Norge, Sverige og Finland.

 

– JM har mål om å være markedsledende innen bærekraftsarbeidet, og vi er veldig fornøyd med dette første svanemerkede prosjektet i Oslo. Jeg er glad for at vi kan stå her i dag og vite at vi har tatt veldig viktige skritt i retning av mer miljøvennlig produksjon og mer bærekraftige boliger, sa Hilde Vatne, direktør i JM Norge, under markeringen.

Les også: Hilde Vatne: Fast ansatt som adm. direktør i JM Norge

Allerede i 2018 vedtok JM at boligene de bygget deretter skulle være svanemerket. I dag bygger JM utelukkende svanemerkede boliger i både Norge, Sverige og Finland, opplyser Miljømerking Norge som forvalter Svanemerket.

AT JM har tatt en så tydelig posisjon var også noe Oslos byråd for byutvikling, Hanna Marcussen gjorde et poeng av:

– Jeg er utrolig glad for at vi har en byggebransje som i så stor grad støtter opp om Oslos klimastrategi, og at JM går foran med svanemerking er veldig flott. Jeg håper at Green Park bare er det første av mange boligprosjekter i Oslo og resten av landet som innfrir kravene til Svanemerket, og at JM også inspirerer andre utbyggere til å svanemerke byggene sine, sa Marcussen.

Green Park (det nærmeste hvite bygget) ligger sentralt til i Sandakerveien på Torshov i Oslo. Illustrasjon: JM

Oppfordring til kommunen om flere sertifiseringer

– Dette bygget er et utstillingsvindu for moderne boligbygging, det er inspirerende å se, sa Cathrine Pia Lund, direktør i Svanemerket. – Men jeg vil legge til at både skoler, barnehager og omsorgsbygg også kan sertifiseres med Nordens offisielle miljømerke, og det er en oppfordring til Oslo kommune, sa hun med et smil retning byråden.

Høy kvalitet – lav miljøbelastning

Ifølge Svanemerket har svanemerkede bygg høy kvalitet og lav miljøbelastning. Både selve bygget, alle byggematerialene og byggeprosessen oppfyller strenge krav til klima og energieffektivitet, kjemikalier og kvalitet. Green Park har for eksempel solcellepaneler som gir energi til å varme opp fellesarealene, de har god sykkelparkering og felles el-lastesykkel til beboerne. På taket, der lisensoverrekkelsen foregikk, er det plantekasser med både pryd- og nyttevekster og ikke minst god utsikt over hele byen.

Offensiv aktør

Green Park er JMs femtende prosjekt som blir svanemerket og selskapet har ytterligere 35 prosjekter under oppføring rundt Trondheim, Bergen, i Vestfold, Viken og Oslo.

– Her viser JM igjen at de er en offensiv aktør, og en viktig motor i det grønne skiftet i byggenæringen, sa Nina Solli, nytilsatt adm. direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Fakta om svanemerkede bygg

Både klima, kjemikalier og sirkulær økonomi blir ivaretatt i Svanemerkets krav til bygg. Et slik bygg kjennetegnes av:

  • Lavt energiforbruk
  • Godt inneklima
  • Streng kontroll på kjemikalier
  • Bærekraftig sertifisert tre
  • Høy byggteknisk kvalitet

Opphav og kilder: Svanemerket

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078