23948sdkhjf

Fra avfallsverstinger til donorbygg – slik skal byggenæringen bli sirkulær

Gjennom pilotprosjekter skal SirkBygg utvikle løsninger som gjør nybygg til gode donorbygg. Prosjektet ledes av Skanska. I tillegg deltar SINTEF, Contiga og Spenncon.

For å nå klimamålene må vi bygge mindre nytt og gjenbruke mer. Men gjenbruk er fortsatt mye dyrere enn å bygge med nye materialer. Det skal SINTEF og byggenæringen gjøre noe med.

 

Bygg og anlegg står for omtrent en fjerdedel av alt avfall i Norge, og bare en tredjedel av byggavfallet gjenvinnes. Ombruk av bygningsdeler og materialer har til nå vist seg å være en tung prosess og i tillegg svært kostbart, opplyser SINTEF.

– Det skyldes blant annet manglende insentiver og tilrettelegging, manglende markedsplass for brukte bygningsdeler og et utydelig regelverk, sier forskningsleder Ann Kristin Kvellheim (bildet) i SINTEF.

Hun leder deler av FoU-arbeidet i prosjektet SirkBygg som har som mål at det skal bli enklere og billigere å bygge for fremtidig demontering og ombruk.

Trenger nye prosesser, metoder, produkter og forretningsmodeller

– For å få dette til trenger vi nye prosesser, metoder, produkter og forretningsmodeller, sier forskeren.

Gjennom pilotprosjekter skal SirkBygg utvikle løsninger som gjør nybygg til gode donorbygg. Det betyr at det skal være enkelt, trygt og lønnsomt å demontere og ombruke bygningsdelene i stedet for å rive. I tillegg skal klimagassutslipp, ressursbruk og avfall reduseres med nitti prosent sammenlignet med riving og bruk av nye materialer i nybygg, opplyser SINTEF.

Fakta om prosjektet

  • SirkBygg: Sirkulære nybygg – Design og bygging for demontering og ombruk
  • Totalbudsjett: 20,1 MNOK
  • Varighet: 4 år fra november 2021
  • Prosjektet ledes av Skanska. I tillegg deltar SINTEF, Contiga og Spenncon

Skal finne demonterbare løsninger som innebærer minimal ressursbruk

Forskningen vil konsentrere seg om store byggesystemer i stål, betong og tre, og målet er å finne demonterbare løsninger som innebærer minimal ressursbruk. Forskerne vil undersøke alternativer til sveising, plasstøping og liming, og dermed utfordre noen av de etablerte måtene å bygge på.

– Nye måter å bygge på skaper også nye muligheter for næringen. Å utvikle og ta i bruk nye forretningsmodeller blir derfor en viktig del av prosjektet, sier Kvellheim.

Å bygge med tanke på demontering og ombruk gir blant annet et større behov for testing og lagring av brukte bygningsdeler.

Opphav og kilder: SINTEF

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112