23948sdkhjf

Klinger Westad: Store gevinster med lagerautomat i produksjonen

Ventilbedriften Klinger Westad i Geithus har oppnådd store besparelser med en ny robotcelle der en lagerautomat spiller en sentral rolle.

Robotcellen sparer Klinger Westad for 60.000 manuelle håndteringer i året og lagerautomaten håndterer opptil 2.500 artikler på bare 8,5 kvm gulvflate.

For omtrent fire år siden begynte planleggingen av robotcellen som i dag bearbeider ventilringer i AISI 316 rustfritt stål. Ringene brukes på butterfly-ventiler i den marine industrien, men også i landbaserte bruksområder. Prosjektet kom i gang fordi bedriften ønsket å forbedre syklustider og få til ubemannet produksjon. Det er vårt søsterorgan Maskinregisteret.no som skriver dette.

Les også: Lagerautomat gir bedre kontroll over campingutstyret

2.500 artikler på bare 8,5 kvm gulvplass

Robotcellen bearbeider ti ulike dimensjoner fordelt på tre typer ringer. En ABB-robot løfter emnet inn i CNC-maskin som både dreier, freser, borer og gjenger. Så sørger roboten for å flytte den ferdig bearbeidede ringen videre til en delevasker og deretter til en merkemaskin hvor ringen lasermerkes med serienummer og en QR-kode, før den til slutt flyttes over i en Hänel Leanlift lagerautomat. I likhet med både ABB-roboten og CNC-maskinen er også den blitt levert av Bergsli Metallmaskiner AS.

Deler hentes ut fra baksiden av lagerautomaten som vender mot monteringsavdelingen. Foto: Joppe Næss Christensen

Bergsli opplyser at lagerautomaten kan leveres med automatisk uttrekk for robot-lading der hyllen kommer helt ut av åpningen og hevder at den derfor er godt egnet for automatisering. Foruten åpningen mot robotcellen har den også en plukkåpning på den andre siden som vender inn mot monteringsavdelingen.

Bergsli opplyser at dette automatiske delelageret håndterer opptil 2.500 artikler, men legger beslag på bare 8,5 kvm gulvflate.

Ved at lagerautomaten utnytter all tilgjengelig plass fra gulv til tak oppnås en plassbesparelse på 70 prosent.

Klinger Westad reduserer 60.000 manuelle håndteringer årlig med den nye robotcellen. Lagerautomaten strekker seg opp til taket i høyre del av bildet. Deler hentes ut fra baksiden som vender mot monteringsavdelingen. Foto: Snorre Solbakken / Bergsli

Sparer 60.000 manuelle håndteringer i året

– Med den nye robotcellen sparer vi ti manuelle håndteringer per ring, og med 6.000 ringer per år blir det 60.000 sparte håndteringer. I tillegg kan du ta med at robotcellen ikke tar pauser, uttaler prosjektleder Erik Tøien hos Klinger Westad til Maskinregisteret.

Bedriften har blitt mer konkurransedyktig samtidig som prosjektet har ført til enorme besparelser i form av lav produksjonskostnad, økt produktivitet, bedre skadekontroll og oversikt på lagrede ringer.

Kilde: Maskinregisteret.no, Bergsli Metallmaskiner

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094