23948sdkhjf

Petter Smart hos AF Gruppen - lagde sin egen ladeløsning

AF Håndverk lagde sin egen solcelledrevne byggeplassbelysning.

FOSSILFRITT: AF Håndverk skulle ta i bruk solcelledrevet byggeplassbelysning, men fant ingen ferdige løsninger som passet til deres bruk. Dermed laget de sin egen. 

– Mange av våre oppdragsgivere stiller krav om fossilfrie byggeplasser, sier Arvid Engebretsen, daglig leder i AF Håndverk. 

Resultatet ble en kompakt henger med lysmast, solcellepaneler og batteripakke. AF Håndverk har selv utarbeidet spesifikasjonene, og en ekstern aktør har stått for monteringen. Og produktet er CE-merket. 

– Det er mange batteridrevne lysmaster på markedet, men vi fant ingen med solcellepaneler, forklarer Arvid Engebretsen. 

Fire hengere med ferdig rigget lysanlegg ankom selskapets hovedkvarter på Bryn ved juletider, og systemet er nå under utprøving. Dersom produktet fungerer så bra som de håper, er planen å tilby utleie og salg av slike hengere. 

Hver henger har en lysmast med fire kraftige LED-armaturer som hver yter 200 W. Batteripakken har en kapasitet på 4x200 amperetimer (Ah). Enheten har ladekontakt for tilkobling til en ekstern strømkilde, og den leverer også 240 V vekselstrøm om det skulle være behov for det. I tillegg er hengeren utstyrt med solcellepaneler. Tre paneler sørger for å lade batteriene.

Om solcellene kan stå for all strømproduksjon eller om lysanlegget må lades av en ekstern strømkilde, vil avhenge av faktorer som lysforhold og hvor mange timer lysene står på. 

– I de mørkeste tidene på året kan det være behov for å koble til ekstern strøm. Derfor har vi lagt opp for mulighet til normal lading, forklarer Arvid Engebretsen. Solcellepanelene er montert på skinner så de kan felles inn under transport. 

Det er selskapet Oslo Technical som har jobbet fram nyskapningen for AF Håndverk. Oslo Technical er et selskap under AF Håndverk og har ansvaret for verktøy, utstyr og maskiner som benyttes på tvers av selskapene innen AF Håndverk.  

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11