23948sdkhjf

Langt enklere å søke støtte til lastebiler på biogass

Enova har forenklet søknadsprosessen for biogasskjøretøy. Målet er flere biogasskjøretøy på norske veier.

Med virkning fra i dag har Enova gjort det like lett å søke støtte til biogasskjøretøy som det har vært for elvarebil.

– Markedet for biogasskjøretøy er voksende. Ved å få opp volumet på antall kjøretøy styrker vi hele verdikjeden for biogass. Slik vil vi forbedre lønnsomheten i hele verdikjeden samtidig som vi reduserer klimagassutslippene, uttaler Gunnel Fottland, markedssjef transport i Enova i en pressemelding.

Rask og automatisk saksbehandling

Enova hevder at de tar suksessoppskriften for elvarebilordningen og overfører den til biogasskjøretøy. I fjor støttet Enova 4.103 prosjekter gjennom elvarebilordningen og markedsandelen økte fra 8,2 prosent i 2020 til 17 prosent i 2021.

– Vi har gode erfaringer fra elvarebilordningen. Vi tror at mye av denne suksessen skyldes en lettbent og automatisk saksbehandling som gir et umiddelbart svar på søknaden om støtte, sier Fottland.

Ved kjøp av en ny lastebil som går på flytende biogass (LBG) er støttesatsen inntil 210.000 kroner. For lastebiler som går på komprimert biogass (CBG) er det mulig å få inntil 180.000 kroner i støtte. Foto: Scania / Daniel Hovdahl

Inntil 210.000 kroner i støtte for flytende biogass

Slik gjør du det: Søknaden sendes inn av bilforhandler på vegne av deg, når du bestiller bilen. Alt du behøver å gjøre er å bekrefte søknaden på mobilen. Når bilen registreres i Kjøretøysregistret og du får utlevert bilen, sender du inn kontonummer og deretter blir støtten utbetalt.

Ved kjøp av en ny lastebil som går på flytende biogass (LBG) er støttesatsen inntil 210.000 kroner. For lastebiler som går på komprimert biogass (CBG) er det mulig å få inntil 180.000 kroner i støtte. Enova poengterer at tilbudet kun gjelder ved førstegangsregistrering av bilen og at det ikke gis støtte til bruktbiler eller bruktimport.

Stanser støtte til etablering av fyllestasjoner

Når det gjelder produksjon av biogass, vil Enova i større grad prioritere prosjekter med innovativ teknologi som reduserer kostnader og ressursbruk. Søknadene konkurrerer innenfor søknadsfrister. Enova stanser i dag støtten de tidligere har gitt til fyllestasjoner og skriver at de vil overlate til markedet å bygge ut slike på kommersielle vilkår videre.

Fakta om Enovastøtte til biogass

  • Enova har siden 2009 bidratt til økt biogassproduksjon og etablering av et biogassmarked innen transportsektoren.
  • Støtte til produksjonsanleggene siden oppstarten av satsningen i 2009 er 691 millioner kroner (gjennom ordinært biogassprogram og teknologiprogrammer). Til sammen har Enova utløst en produksjonskapasitet for biogass tilsvarende forbruket på ca. 2.500 lastebiler.
  • Totalt har staten gjennom Enova og Transnova støttet 13 fyllestasjoner for biogass hittil. Prosjektene har ført til kompetanseheving samt en endring i aktørbildet fra offentlig eide selskaper til en større grad av private aktører.
  • I perioden 2018-2021 har Enova støttet 388 biogasskjøretøy med til sammen 51 millioner kroner.

Opphav og kilder: Enova

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096