23948sdkhjf

Invasjonen av Ukraina skaper palleutfordringer i Europa

Den russiske invasjonen av Ukraina vil forårsake betydelig press på forsyningen av paller og treemballasje over store deler av Europa.

Europeiske produsenter av paller og treemballasje sliter med råvaretilgangen etter at eksporten av sagtømmer fra Ukraina, Russland og Hviterussland har stanset opp.

Organisasjonen FEFPEB (Fédération Européenee des Fabricants de Palettes et Emballages en Bois) uttrykker sin dype sympati og støtte til befolkningen i Ukraina og varsler samtidig om at konflikten i landet forventes å forårsake betydelig press på forsyningen av tømmer, og dermed paller og treemballasje, i de kommende ukene.

FEFPEB representerer nasjonale foreninger for tømmeremballasje i en rekke europeiske land og opplyser i en pressemelding at Ukraina i fjor eksporterte mer enn 2,7 millioner kbm saget bartre. En betydelig mengde av dette ble brukt til produksjon av paller og treemballasje i blant annet Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland og Polen. I tillegg produserte ukrainske virksomheter i fjor anslagsvis 15 millioner paller som i hovedsak ble eksportert til europeiske land.

Andre land vil bare kunne dekke en liten del

Råvaretilgangen påvirkes også i betydelig grad av handelssanksjonene som er blitt innført mot Russland og Hviterussland som årlig eksporterer henholdsvis ca. 4,5 og 3,1 millioner kbm bartre til EU. FEFPEB opplyser at enkelte land henter opptil 25 prosent av palle- og emballasjetømmeret fra de disse tre landene. Alternative tømmerkilder, inkludert Skandinavia, Tyskland og de baltiske statene er bare i stand til å dekke en liten del av mangelen, skriver organisasjonen.

Høyere priser

Krigen i Ukraina har som kjent også i stor grad påvirket energiforsyningen i Europa og FEFPEB påpeker at dagens svært høye energipriser innvirker betydelig på kostnadene forbundet med varmebehandling og ovntørking av tømmer i henhold til ISPM 15-standarder, på transport og på de totale produksjonskostnadene – noe som uunngåelig vil føre til prisstigninger på produktene.

– De forferdelige hendelsene som utspiller seg i Ukraina har hatt en umiddelbar innvirkning på industrier av alle slag, forstyrret viktige handelsstrømmer og redusert tilgjengeligheten av mange forskjellige materialer og varer. De vanlige forsyningene av tømmer som trengs for produksjon og reparasjon av trepaller og emballasje har blitt hardt rammet, og tilgjengeligheten er betydelig redusert, uttaler FEFPEBs generalsekretær Fons Ceelaert.

– Sammen med de betydelige pågående internasjonale utfordringene som allerede eksisterer i markedet, forventer vi å se en generell stigende trend i prisen på alle råvarer, inkludert tre. I mellomtiden jobber våre medlemsforeningers virksomheter rundt om i Europa hardt for å sikre forsyninger fra sine partnere for å opprettholde kontinuiteten i palle- og emballasjeproduksjonen, fortsetter Ceelaert.

Opphav og kilder: FEFPEB

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079