23948sdkhjf

Peab: - Første store prosjekt med ombrukstegl

Gammel dansk teglstein har fått nytt liv i tilbygget til Eikeli videregående skole i Bærum. Peab har levert det første byggeprosjektet med ombruk av teglstein i stor skala.

RESIRKULERT TEGLSTEIN: Beregninger skal vise at løsningen på Eikeli sparer miljøet for over 100 tonn avfall og store mengder CO2 sammenlignet med bruk av ny teglstein.

– Dette er noe vi kommer til å se mer av i en tid med økende miljøambisjoner i byggebransjen, tror Ahmad Saade i Peab. Han er prosjektleder for tilbygg- og ombygging av Eikeli videregående skole.

Riktig teglstein?

Da prosjektet startet, var den største utfordringen å finne noen som kunne levere store nok mengder CE-sertifisert ombruksstein.

– Vi kom i kontakt med firmaet Høine, som har en samarbeidspartner i Danmark som spesialiserte seg på nettopp ombrukstegl, og som kunne dokumentere kvaliteten på leveransen, forteller Saade.

Mjøndalen Mur og Puss ble leid inn til å gjøre murarbeidene. De laget første tre prøvemurer à 1,5 x 1,5 meter for å teste fremgangsmåte og estetisk uttrykk.

Det ga byggherre og arkitekter et godt grunnlag for å velge teglstein til murveggene, som dekker til sammen 650 kvadratmeter.

– Når man ombruker gammel teglstein, har ikke alle steinene eksakt samme størrelse og fasong. Det kan også være små feil som oppdages under arbeidets gang, selv om ukurante steiner skal være sortert ut på forhånd. Dermed stilles det ekstra krav til håndverkernes årvåkenhet, og arbeidene tar noe lengre tid enn ellers, forklarer Saade.

– Det er selvsagt en stor fordel for miljøet å gjenbruke gamle bygningsmaterialer. Det er enorme mengder bra stein som kastes i Norge hvert år, og som kunne ha blitt utnyttet – hvis det fantes bedre systemer for det. Slik det er i dag, er det mange aktører som ikke er klar over at det faktisk er et marked for brukt tegl. Jeg håper det vi har gjort på Eikeli vil være med å øke interessen og bevisstheten hos aktørene i byggebransjen.

Et par utfordringer

Utfordring nr 1 i dag er å skaffe tilstrekkelig med ombrukstegl av dokumentert kvalitet. Utfordring nr 2 er at det er mer arbeidskrevende, og dermed fordyrende, å gjenbruke teglstein.

Marit Vassmyr er miljøsjef i Peab og gleder seg over at gammel teglstein nå blir ombrukt i stor skala. - Peab ønsker å bli mer sirkulære, og vi arbeider aktivt for mer gjenbruk og ombruk av bygningsmaterialer. Dette er viktig for å nå våre miljømål, sier hun.

- Arbeidet på Eikeli videregående skole gir oss verdifulle erfaringer som vi tar med oss inn i nye prosjekter.

Eikeli videregående skole, Bærum

  • Byggherre: Viken fylkeskommune
  • Totalentreprenør: Peab AS
  • Arkitekt: KOHT Arkitekter og Nordic – Office of Architecture
  • Murerfirma: Mjøndalen Mur og Puss
  • Leverandør av ombrukt teglstein: Høine
  • FutureBuilt forbildeprosjekt, sertifiseres som BREEAM Excellent

Opphav og kilder: Peab

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096