23948sdkhjf

Brodtkorb: - Du må ta grep straks, Trygve

INNLEGG: Økonomiske sanksjoner og krisen i Europa får nå konsekvenser for anleggsfolk i hele Norge. Julie Brodtkorb, sjef i MEF, frykter oppsigelser og konkurser i anleggsbransjen etter ekstrem prisstigning på diesel, metaller og sprengstoff.

INNLEGG PÅ TUNGT: Dette innlegget er skrevet av administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund (MEF), Julie Brodtkorb.

Regjeringen må senke diesel-avgiftene nå! Jeg ser Finansministeren sier til NTB at han skal vurdere det etter hvert. Våre bedrifter blør nå. Regjeringen må komme med tiltak umiddelbart, skriver Brodtkorb.

Kostnadene løper gallopp for næringslivet

Det kan ikke være slik at det er næringslivet som skal sitte med svarteper, mens verdens rikeste stat håver inn som aldri før. Pris-galoppen kan skape større skader på deler av norsk næringsliv enn pandemien

Entreprenørene frykter at mange vil måtte gå til mer drastiske grep enn permittering, nemlig nedbemanning.

Diesel, sprengstoff og stål er sentrale materialer for å bygge veier, rydde tomter til boligbygging eller bygge vannforsyning. Nå melder anleggsbransjen om ekstreme utslag på kostnadene til entreprenørene.

Få ned prisene på anleggsdiesel og diesel til næringsformål umiddelbart. Norge har råd. Landet øker eksportinntektene med seks-gangen grunnet den globale prisstigningen. Det handler om å holde arbeidsfolk i jobb og hjulene i norsk økonomi i gang, sier Julie Brodtkorb

Lønnsomme prosjekter blir nå ulønnsomme

Bygg- og anleggsprosjekter er midlertidige. Jobber som blir utført i disse dager kan ha blitt inngått kontrakter for flere måneder siden.

Prisutslagene vi nå ser er helt uforutsett og ekstreme. Det gjør at jobber som var lønnsomme for entreprenører i desember, nå blir ulønnsomme og tapper bedriftene for egenkapital. Det truer jobber i hele Norge.

  • Anleggsdiesel har økt 50 pst. siden november
  • Dynamitt og sprengstoff har økt 200 pst.
  • Leverandører av stål kan i mange tilfeller ikke engang levere ut priser.

Kilde: Maskinentreprenørenes forbund (MEF)

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109