23948sdkhjf

Lufttrykksvegg: Garda kan ha løst landingsproblemet for helikopterne

Garda Sikring mener de har et produkt som gjør at de mye omtalte helikopter-problemene ved en rekke sykehus og flyplasser kan løses.

STORE KREFTER: Luftforsvaret har kjøpt inn nye redningshelikoptre for nærmere 14 milliarder kroner som nå tar over for de gamle Sea King-helikopterne

Det har vist seg at den nye helikopter-modellen Sar Queen har et mye større lufttrykk når det lander enn Sea King-helikopteret.

De nye helikoptrene skulle i utgangspunktet benyttes ved 21 av landets akuttsykehus, men det viste seg at de bare kunne lande ved 6 av disse sykehusene på grunn av at lufttrykket var til fare for både mennesker og materiell på bakken.

Flere steder ble problemene så store at man måtte ha innleide vakter til stede hver gang helikoptrene skulle land.  

Nittedal-selskapet Garda Sikring AS mener de har kommet med en løsning. Produktet «Blast Fence» skal fjerne det meste av dette lufttrykket. Det nye universitetssykehuset i Stavanger på Ullandhaug er den første i Norge som skal teste ut løsningen når det åpner neste år.

Der har Garda Sikrings avdeling i Rogaland allerede montert Blast Fence-løsningen på oppdrag fra Stangeland Maskin.

– En rekke andre sykehus og flyplasser vurdere å ta i bruk løsningen, opplyser konsernsjef Jon Ola Stokke i Garda Sikring AS. Selskapet er en større aktør innen vei-, anlegg-, område- og objektsikring, med 10 avdelinger i Norge.

– Løsningen er utviklet og benyttet i Tyskland, og vi er nå det første selskapet som har fått anledning til å tilby og montere produktet her i Norge.

Det dreier seg om et gjerdesystem som leder luftstrømmen bort og opp fra landingsområdet, og dermed skjermer personell, bygninger og utstyr fra det store lufttrykket på bakken og bidrar til trygg ferdsel i området rundt, forklarer Stokke.

Prosjektleder Ståle Tufta ved Garda Sikrings Rogaland-avdeling i Sandnes opplyser at de har montert 160 meter med gjerde i en høyde av 2,5 meter rundt det som blir landingsplassen til det nye sykehuset i Stavanger.

– Selve oppføringen var gjort i løpet av tre uker. Det som er vel så tidkrevende, er arbeidet i forkant med prosjektering og fundamentering, forteller prosjektlederen i Garda Sikring AS.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Garda Sikring

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08