23948sdkhjf

Flere uhell, men færre skader

Antall meldinger om hendelser ved sprengningsarbeid var på rekordnivå i 2021 – antagelig mest fordi det er blitt bedre meldingskultur for avvik.

Seksjonssjef Brit Skadberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kan konstatere det mest gledelige i sprengningsstatistikken; at ingen har mistet livet i sprengningsulykke siden 2016. Også skadetallene er positive. I 2018 ble det rapportert om åtte skader, mens tallet for 2021 lå på to.

Realistisk bilde

– Det største antallet hendelser er rapportert i forbindelse med grunnarbeid i bygg- og anleggsvirksomheter, sier Skadberg.

– Årsaken til at vi i 2021 en stor økning i antall innmeldte hendelser er flerdelt, fortsetter hun.

– Det skyldes blant annet økningen i antall innmeldte forsagere, altså gjenstående sprengstoff etter avfyring.

– Sammen med brann- og redningsvesenet har DSB også økt sin tilsynsaktivitet, og det tror vi gir mer bevisstgjøring i bransjen. Vi merker generelt et økt fokus på avvik i sprengningsarbeid og vilje til å melde fra om dem.

Avviksmeldingene i perioden 2000 til 2012 holdt seg rundt 50 per år. I 2021 var de steget til 400. Men i DSB understrekes det at de tidligere års statistikk kan gi et falskt inntrykk.

– Vi tror de siste årenes tall gir et mer realistisk bilde av situasjonen, og det er selvsagt positivt, uttaler Skadberg.

DSBs tall omfatter alle typer hendelser med håndtering av eksplosiver i forbindelse med transport, bruk, produksjon, oppbevaring, destruksjon og sprengstoff på avveie. Tallene fordeles på rene uhell, regelverksbrudd og andre avvik som brudd på egne rutiner.

 

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.08