23948sdkhjf

Selvbetjeningsutleien er her

Som de to første i landet er Ramirent og Cramo ute med appbaserte selvbetjeningsløsninger for maskiner og utstyr.

De to utleiegigantene lover både mer kostnadseffektiv og miljøvennlig drift med sine digitale utleieløsninger, og de er omtrent samtidige over målstreken. Flere land i Europa har tilbudt selvbetjeningsutleie i flere år, men Ramirent og Cramo er de første med potente løsninger i Norge. Nyvinningen vil mest sannsynlig spre seg til de fleste utleieaktører som vil være med i konkurransen.

Ramishare

I Ramirent går løsningen under navnet RamiShare, en app som innebærer at det etableres et digitalt «utleiesenter» på bygg- og anleggsplassen.

– Utleiemaskiner samles på en fast plass på byggeplassen, der Ramirent på forhånd har undersøkt hva slags utstyr som vil være mest etterspurt i anleggsperioden, forklarer direktør for CC Rental i Ramirent, Lars Magne Zahl. Kundene får dermed tilgang til en skreddersydd maskinpark på byggeplassen. 

– Det er utviklet en klikk- og lei-app, hvor kundene kan leie det de trenger når som helst på døgnet med et klikk eller to. De bestemmer selv når leien starter og slutter, og ved slutten av leieperioden parkerer man maskinen i det dedikerte området på byggeplassen, før de avslutter leien via appen, forteller Zahl.

Mindre transport

– Den største fordelen med det nye systemet er at det er en veldig miljøvennlig og bærekraftig løsning, der nesten all utleietransport inn og ut av byggeplassen elimineres. Og kundene betaler kun for perioden de leier maskinen og ikke for dødtid, understreker Zahl.

Etter to måneder med testing vil systemet nå bli tilbudt til flere store byggeplasser i Norge.

– Ramirent vil ikke lenger være like avhengige av nærhet til egne lokasjoner som tidligere, og dermed kan utvide vårt geografiske nedslagsfelt.

Fra Holland

Ramirents løsning er levert av det hollandske teknologiselskapet Irdeto, som er verdensledende på digitale plattformer og cybersikkerhet. Her opplyser salgs- og markedsdirektør Stefan Öttl at dette er første gang systemet tas bruk i Norge.

– Vi har brukt to år på å utvikle akkurat denne løsningen, som allerede er brukt med stor suksess i Østerrike og andre land i Europa og USA. Nå prøver vi ut løsningen for første gang i Norge via Ramirent, og vi ser fram til det videre samarbeidet med dem, sier Öttl.

Utstyrsdeling

I Cramo er det mer sans for å forholde seg til norsk, så der går den egenutviklede appløsningen rett og slett under navnet Utstyrsdeling. Forretningsutvikler Kathrine Ruud Backe har en styrende hånd over det hele.

I fjor sommer ble Utstyrsdeling testet ut på to store byggeplasser på Østlandet med gode tilbakemeldinger. Backe var ikke bekymret for å gå tøft ut fra start.

Hun forteller at tilbakemeldinger fortløpende ble tatt med videre når nye funksjoner og anvendelser ble utviklet.

– Dialogen med brukerne av appen har vært veldig nyttige. Det er de som ser hvordan det fungerer ute i felt, og de har idéene som gjør Utstyrsdeling mye bedre, sier Backe.

Data i sanntid

Løsningen kan settes opp til å registrere og styre alle leieforholdene til under- og sideentreprenører. Dermed kan alle firmaene på byggeplass dele på en maskin- og utstyrspark, og hovedentreprenør får et verktøy som automatisk fordeler kostnadene basert på data i sanntid.

– Det gir mye bedre samarbeid. En underleverandør kan se hvilke andre firma som bruker den liften eller pigghammeren de behøver i morgen, og kan da gå i dialog for å sjekke om de kan leie den ut i det tidsrommet de har behov for maskinen. Entreprenørene ser nytten med en gang, sier Backe.

Forretningsutvikleren i Cramo frister med at både direkte og indirekte kostnader vil gå ned. Færre mennesker må sendes inn og ut av byggeplass for å «få tak i ting».

– Tilbakemeldingene fra testene viser dessuten at Utstyrsdeling er enkel å bruke, og kundene er særlig positive til delingsøkonomien i konseptet, sier Kathrine Ruud Backe.

 

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078