23948sdkhjf

Ramirent tørker på Svalbard...

... med det som angivelig er verdens nordligste byggtørk-anlegg basert på fjernvarme. Brukes til byggingen av ny folkehøgskole på Svalbard.

NORD OG TØRT: Svalbard Folkehøgskole har holdt til i midlertidige lokaler siden 2019, men nylig ble det inngått en avtale med Store Norske som både skal bygge, drifte og eie skolens nye base på Sjøskrenten i Longyearbyen.

Hæhre Arctic AS har fått i oppdrag å bygge den nye folkehøgskolen som bygges i massivtre med solcelleanlegg på taket. I tillegg skal internatbygget, som ligger like ved, rehabiliteres.

Det 2.500 kvadratmeter store nybygget vil ha plass til 125 elever og være klar til bruk i februar 2023.

Til prosjektet har Ramirent Norge levert det som skal være verdens nordligste byggtørk-anlegg basert på fjernvarme.

- Oss bekjent er det ingen andre som tidligere har levert et anlegg for byggtørk som får energien fra fjernvarme i så nordlige strøk som dette, sier produktleder byggvarme i Ramirent Norge, Petter Johnsen.

– Mye av Svalbard varmes fortsatt opp via fjernvarme og kulldrift, og vi presenterte derfor et tilbud  med fjernvarme. Dette er en kortreist løsning samtidig som det gir en veldig sikker og stabil tilførsel av energi til byggtørkerne og i tillegg krever lite vedlikehold. Da fikk vi kontrakt på levering av fem byggtørkere, forklarer selger i Tromsø, Rune Sørensen.

Petter Johnsen legger til at det ble benyttet båt til transporten og at de greide å frakte alt utstyret  fra Tromsø til Svalbard i løpet av en uke.

– Våre montører var der oppe i midten av mai og brukt tre dager på å ferdigstille det anlegget som vil bli fjernovervåket fra fastlandet via nettet, forklarer Johnsen..

Anleggsleder Pauli Nordvåg hos Hæhre Arctic er fornøyd med byggtørke-løsningen. – Med fjernvarme får vi en løsning som både er rimelig og gir jevn og gode varme. Og vi trenger ikke tenke på etterfylling av diesel, slik som ved bruk av «kokoverkene», forklarer Nordvåg. 

Folkehøgskole-prosjektet i Longyearbyen har planlagt ferdigstillelse 31. januar neste år.

Opphav og kilder: Ramirent pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157