23948sdkhjf

E6 Nord-Troms: Midlertidig bru skal være klar onsdag

Natt til onsdag vil den midlertidige brua over Badderen i Nord-Troms være klar for trafikk igjen.

Hvert år er det om lag ti uforutsette hendelser, hvor det blir satt inn midlertidige bruer. Denne pinsehelgen ble ikke så rolig for de ansatte i Statens vegvesen, Stetind Entreprenør AS og Anlegg Nord AS som har stått på for å får ferdig brua:

Planla for en uke

Da brua brøt sammen og ble stengt for trafikk tirsdag kveld 31. mai, opplyste Statens vegvesen at det kunne ta to uker å få på plass en midlertidig bruløsning.

200 tonn med bru

Onsdag formiddag startet transporten av 200 tonn brudeler fra lagre i Sør-Norge og nordover, og fredag morgen startet monteringen etter nøye vurderingen av brustedet i forhold til sikkerhet og tilstrekkelig brulengde.

Selve brua forventes ferdig montert i løpet av mandag, men det gjenstår å jekke brua ned på sine lager samt lage en sikker oppfylling (oppramping) i hver ende, slik at brua kan åpnes for trafikk natt til onsdag.

Samme vektklasse

Den midlertidige brua får samme lastklasse som eksisterende bru og det øvrige riksvegnettet i området. Brua er 50 meter lang, som er mer enn den eksisterende brua på 38 meter.

– Internt har vi planlagt for å utføre jobben i løpet av en uke, men det er krevende logistikk og mye som skal klaffe. I tillegg var det usikkert hvordan den eksisterende brua ville oppføre seg. Vi vet at vegbruddet har store konsekvenser både for lokalbefolkninga og transportnæringa. Derfor har vi vært forsiktige med å skape forventninger som vi ikke kunne være sikre på å innfri, sier Gunnar Haugen, som er fagansvarlig for Bruberedskap i Statens vegvesen.

Søndag formiddag er han imidlertid nokså sikker på at brua kan settes i trafikk en gang i løpet av onsdag, og dermed kan trafikken på E6 gå som normalt igjen.

Den midlertidige brua har samme krav til sikkerhet som permanente bruer på vegnettet, ifølge Statens vegvesen.

10 hendelser hvert år

Bruberedskap er en egen enhet i Statens vegvesen, som trår til når det oppstår problemer som gjør at bruene på riksveg eller fylkesveg må stenge. Hvert år er det om lag ti uforutsette hendelser, hvor det blir satt inn midlertidige bruer. De korte bruene på opptil 21 meter kan monteres på noen timer. Brudelene er lagret åtte steder i landet.

For to år siden ble det bygd en midlertidig bru på fylkesvegen ved Nevernes i Rana etter at brua der ble tatt av flom. En annen stor operasjon var etablering av midlertidig erstatning for Stavåbrua på E6 i Trøndelag i fjor, etter at det ble oppdaget sprekker i betongen.   

Opphav og kilder: Statens vegvesen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Scania Winter 2023 - tid for omstilling
Veidekke: Bygger enda flere boliger på Lillestrøm
Tyveriraidene: Krise på mandag, fikset på torsdag - kostnad over 300.000 kroner
Volmax og E18 Truckcenter: Tungbilverksted er oppkjøpt
Resultater 2022: Veidekke omsatte for 38,7 milliarder kroner
Scania R770 til Nilsskog AS: - Man må ha litt å sparke fra med i bakkene
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109