23948sdkhjf

Bergens pryd: I dag åpner Gamlehaugen etter to år med restaurering

7. juni åpner kongeboligen i Bergen for publikum etter å ha vært stengt de to seneste somrene på grunn av restaurering - og selvsagt også pandemi

KONGELIG OPPUSSING: Det er Statsbygg som melder om åpning av Gamlehaugen i dag.

Åpningen finner sted kl. 12.00. Det blir servering i parken, og keltisk og norsk folkemusikk ved Ida og Mikko Mikkonen. Det er omvisning i museet kl. 13, 14, 16 og 17 og gratis omvisninger i parken kl. 14 og 17.

Men arbeidene er ikke helt ferdige. Gamlehaugen er i gang med en omfattende utvendig og innvendig restaurering, som startet for seks år siden og vil pågå frem til 2025. I løpet av sommeren vil damesalongen og spisesalen stå ferdig.

Gamlehaugen er en bygning i jugendstil inspirert av skotske jaktslott. Bygningen, som er i murt bergensk hulmur, har fått ny overflate med stenkpuss og oppgraderte trekninger, og fremstår som i Christian Michelsens tid.

Gamlehaugen er i dag Hans Majestet Kongens offisielle residens i Bergen. Før den tid tilhørte eiendommen Michelsen, som kjøpte den i 1896 og bodde der frem til sin død i 1925. Eiendommen ble da kjøpt som en folkegave og blir forvaltet av staten.

– Vi gleder oss til å ønske publikum velkommen til Gamlehaugen i sommer, der vi kommer til å fortelle både om den flotte bygningens rike historie og om restaureringsarbeidet, sier driftsleder Tor Christiansen i Statsbygg.

PS! Undertegnede melder seg nostlgisk inhabil til denne artikkelen. Mine første barndomsminner er fra turer på Gamlehaugen, fortsatt i barnevogn. Senere var adressen nærmeste nabo til arbeidsplass hos Viak. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094