23948sdkhjf

Aleksander fra Harran: - Rasutsatt E6 skaper frykt

MENNESKENE PÅ VEIEN
“Det er viktig med trygge veier som vi kan ferdes på

  • Sjåfør: Aleksander Solum
  • Bosted: Harran i Grong kommune
  • Kjører: For det meste i Indre Namdal i gamle Nord-Trøndelag.
  • Bil: Scania R730 tipp/brøytebil
  • Transporterer: Massetransport, som grus, jord og knuste fjellmasser.
  • Aleksander har kjørt lastebil i snart åtte år, og kjører for Glømmen Entreprenør som har hovedbase i Namsos.
  • Instagram: @alek_solum

"Jeg startet som bonde på hjemgården da jeg var ganske ung. Men med landbrukspolitikken vi har hatt så valgte jeg å legge ned drifta å begynne med lastebilkjøring, som lenge har vært en guttedrøm. Interessen for lastebil kom nemlig tidlig, helt siden barnsben. Jeg satt ofte oppe ved E6 og så på lastebilene som passerte. Jeg syntes dette så ut som en fin arbeidsplass, og følte at dette var noe meningsfullt.

I 2014 bestemte jeg meg for å ta lastebillappen, og startet med å kjøre tippbil. Nå får jeg være med på utrolig mye nybygging av tomter, veier og fibergravinger. 

Samtidig som jeg drev med tippbilkjøringen, kom interessen for brøyting og vintervedlikehold. Her kunne jeg virkelig gjøre mitt for å gjøre vinterveien trygg for alle som ferdes etter veiene, og det gir meg mye å vite at veiene er trygge å ferdes på.

Første gang jeg skulle kjøre aleine på oppdrag var når jeg jobbet hos firmaet Herolf Hansen & Sønn fra Tromsø. Jeg skulle flytte en gravemaskin fra Verdal til Trofors med en Scania 580 tippbil med slep maskinhenger. For en som er vant til å kjøre personbil så ble nå veien litt ekstra smal. Nå var jeg mye større og tyngre å hadde et voldsomt mye større ansvar. Det tok nok en god del lengre tid opp til Trofors enn for de erfarne gutta. Men fram kom vi, og alt gikk fint for seg hele veien. Etter det har det blitt mange mil på veien, og erfaringene har også kommet.

Jeg kjører brøytebil om vinteren, og jeg må si at jeg slutter aldri å bli forfjamset over enkeltes holdninger og oppførsel i trafikken på vinterveiene. Vi kan ha opp til flere nestenulykker hver dag, blant annet på grunn av forbikjøringer på uoversiktlige strekkninger. Jeg tenker at utålmodighet er en underliggende faktor hos de fleste for at de kjører så uforsvarlig.

Vi som brøyter veien døgnet rundt får en del ufortjent tyn og negativitet mot oss. Jeg har sittet i begge situasjoner selv, og skjønner frustrasjonen for at brøytebilen kjører sakte. Men nettopp derfor blir det et godt resultat og snøplogen jobber best i lav fart.

I min hverdag som yrkessjåfør er det viktig med trygge veier som vi kan ferdes på. Vi trenger bedre veier nord for Dovre også. Jeg kjører brøyting fra Grong og forbi det rasutsatte området ved Snåsavatnet hvor det har gått flere ras på kort tid. Det er ikke en god følelse å vite at et ras kan komme når som helst. I verste fall kan noen bli tatt av raset.

Det er mange yrkessjåfører som har bitt seg merke i det rasutsette området, og det diskuteres ofte mellom sjåførene.

Jeg oppfatter at det er frykt og ubehag hos sjåførene som kjører på den strekningen.

Det var planlagt ny tunnel i området, men den ble tatt bort fra alle planer om nye veier i Norge i fjor. Dette mener jeg bestemt at burde komme tilbake så fort som mulig og med høy prioritet.

I vinter som var gikk det jo et stort ras som sperret hele E6. Etter opprydding og forsøk på sikring ble veien åpnet. Like etter gikk ett nytt ras. Etter det første raset har det gått fire ras på kort tid.

En sikker vei å kjøre på er viktig for meg og alle som ferdes på veien, og på denne strekningen på E6 må det gjøres et tiltak nå før liv går tapt.

Jeg må legge til at jeg trives godt med å kjøre her i Namdalen i Trøndelag. Vi har utrolig fin natur med fjell og elva Namsen som vi kjører langs med. Da er det bare trivsel å kjøre lastebil.

På fritiden går det mest i jakt og fiske. Dette er noe jeg setter stor pris på og nyter hver dag jeg kan få til det."

Opphav og kilder: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Menneskene på veien.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Wow i lastebilsalget! Volvo med knockout på januartabellen
Blir det noe av E39 Stord-Os Hordfast? Vegvesenet videreutvikler flytebruen
Nyhet i 500-klassen: Volvo med kraftig biogass-lastebil til langtransport
Entreprenører følg med: Fakturasvindel i sårbare øyeblikk – er det hektisk på byggeplassen din?
Bedriften H & K Sandnes: Går bra til tross
Hva i all verden? Han bor i tømmerlasset!
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109