23948sdkhjf

Vekten av 19 km asfalt: 200.000 tonn på E6 Kvithammar - Åsen

NCC Industry begynte i mai asfaltering på prosjektet E6 Kvithammar – Åsen. Totalt skal det legges 200.000 tonn asfalt på den 19 kilometer lange veistrekningen.

TUNGT I BUNN: 200.000 tonn på 19 km E6...

Sånne tall får meg gjerne til å gruble, hva veier all asfalten i Norge? Nå er det helt sikkert en haug kyndige bransjefolk som kan korrigere meg her, men:

Vi har for tiden drøyt 10.500 km riksveier i Norge (wikipedia) - og hvis noen synes det er litt lite, husk at fylkesrefomen tok godt for seg, finnes ca 45.000 km fylkesveier nå.

Regnestykket blir: 19 km/200.000 tonn = 10.500 tonn per km. Så må vi gange med nevnte 10.500 km riksvei = 110 millioner tonn asfalt! Bare på riksveiene.

Nå må vi kanskje redusere det tallet en god del, siden det fortsatt kun er en liten del av veinettet som har samme asfaltmengde og -standard som den nye E6-biten, men lell.

La oss si et tonn asfalt, innkjøpt stort, koster en tusenlapp. Da ligger det asfalt for 100 milliarder kroner på norske riksveier + kostnaden for utkjøring og legging av ca 3,5 millioner lastebillass med asfalt...

Tilbake til E6 Kvithammar - Åsen

- Dette er en type prosjekt som er av en slik størrelse at solid planlegging og gjennomføringsevne står sentralt. Vi har jobbet sammen med Hæhre Entreprenør over lang tid og det kjennes godt å endelig være i gang med dette asfaltprosjektet, sier Henrik Bager, leder for NCCs asfaltvirksomhet i Norge.

Det er altså Nye Veier som bygger de 19 kilometer ny E6 fra Kvithammer i Stjørdal kommune til Åsen i Levanger kommune. Og det er Hæhre Entreprenør som er ansvarlig entreprenør for prosjektet.

NCC skal legge noe asfalt i år og i 2023, men det er i 2024 - 2026 de store volumene kommer. NCC setter da opp en mobil asfaltfabrikk i nærheten av veianlegget.

Veistrekningen bygges for 110 km/t, det blir fire felt og det er fem tunneler og to broer på strekningen.

Og det stopper ikke der: Vedlikeholdsavtale i 20 år

Asfalten vil de første to årene bli hentet fra NCCs asfaltfabrikk i Lia i Trondheim. I tillegg innebærer avtalen at NCC har en vedlikeholdsavtale i 20 år.

- Denne typen komplekse og langsiktige asfalteringsavtaler er sjeldne, og gir oss muligheten til å utnytte vår lange erfaring til å holde en riktig standard på veistrekningen, sier Bager.

Mellom 60 og 70 personer fra NCC Industry, underentreprenører og transportører vil være involvert i arbeidet i asfaltprosjektet, som er blant de største asfaltprosjektene i Norge noensinne.

Opphav og kilder: Pressemelding fra NCC

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.067