23948sdkhjf

Oslo: Ny tilskuddsordning støtter etablering av biogasstasjoner

En stadig større andel av Oslo og Norges tungtransport kjører på biogass. Nå lanserer kommunen en ny tilskuddsordning slik at flere biogasstasjoner kan etableres i Oslo.

BIOGASS: Den nye tilskuddsordningen støtter etablering av biogasstasjoner i Oslo. Maksimalt tilskudd per stasjon er 10 millioner kroner.

Lastebiler på biogass mangler steder å fylle drivstoff, og i februar i år var det slutt på den statlige tilskuddsordningene for å etablere biogasstasjoner.

Les mer om tilskuddsordningen her: Tilskudd for biogasstasjoner

– Oslo kommune mener alvor med vår satsing på klimavennlig biogass. Nå vil vi sikre at de som kjører på biogass får flere steder å fylle tanken. Markedet for biogass går rett vei, men vi må over «fylle-kneika», sier byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav. 

Tungtrafikkutslipp veier tungt

Veitrafikk er den største utslippskilden i Oslo, og tunge kjøretøy står for nesten en fjerdedel av utslippene fra veitrafikken i byen.

– Overgang til fornybare drivstoff for tungtransporten er helt nødvendig for å nå målet om å redusere klimagassutslippene i Oslo med 95 prosent innen 2030. Men uten større utbygging av et fyllenettverk er det fare for at satsningen på biogass i transport på lengre distanser stopper opp i Norge, forteller mobilitetsrådgiver i Klimaetaten, Petter Nergård Christiansen.

Begrenset kundegrunnlag

I den nye ordningen kan energistasjonsaktører få inntil 10 millioner kroner i støtte fra kommunen. Støttesummen er avhengig av hvor mange tunge kjøretøy som kan fylle på stasjonen i løpet av ett døgn. Kostnad for tomt er ikke støtteberettiget.

Enova la i februar 2022 ned sin tilskuddsordning for etablering av biogasstasjoner, men basert på Klimaetatens dialog med energistasjonsselskaper vil det være svært utfordrende å etablere biogassfyllestasjoner i Norge uten tilskudd. Dette gjelder særlig for flytende biogass som er kostbart i tillegg til at kundegrunnlaget foreløpig er svært begrenset.

Kilde: KlimaOslo

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125