23948sdkhjf

PostNord Q2: Fortsatt dramatisk nedgang i resultatet

Fallende pakke- og brevvolumer og ikke minst økte kostnader bidro til at driftsresultatet til PostNord Group i andre kvartal sank med 58 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Etter første halvår er fallet på hele 78 prosent.

Driftsresultatet (EBIT) til PostNord Norge ble i andre kvartal på minus 9 millioner kroner, mot minus 3 millioner i tilsvarende periode i fjor.

I andre kvartal endte konsernets nettoomsetning på MSEK 10.037 en nedgang på 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Driftsresultatet sank med 58 prosent, fra MSEK 518 i fjor til på MSEK 214 i år.

– Resultatnedgangen skyldes særlig at vi i kvartalet har hatt fortsatt fallende pakkevolumer på 7 prosent. I tillegg har brevvolumene minsket med 12 prosent. Videre påvirkes resultatet fortsatt negativt av høyere transportrelaterte kostnader som følge av inflasjon, økte drivstoffpriser og kapasitetsmangel som følge av EUs mobilitetspakke og krigen i Ukraina. Vi har klart å kompensere for en stor del av de økte drivstoffprisene med drivstofftillegg, uttaler Annemarie Gardshol (bildet), CEO PostNord Group AB.

For hele første halvår hadde konsernet en samlet omsetning MSEK 19.809 (ned 5 prosent), mens driftsresultatet på MSEK 312 er en nedgang på hele 78 prosent sammenlignet med samme periode i fjor (MSEK 1.396).

PostNord Group forventer at utviklingen av pakkevolumene innenfor B2C-segmentet resten av året fortsatt vil være svak.

– Forbrukernes uro for privatøkonomien og redusert kjøpekraft skaper usikkerhet på netthandelsmarkedet. Det kompenseres i en viss grad av at vi forventer en stabil utvikling for business-to-business-volumer, uttaler Gardshol.

PostNord Norge: Nedgang i netthandelen og sterk kostnadsvekst

Omsetningen til PostNord i Norge i andre kvartal endte på NOK 1.252 millioner, en svak nedgang på 1,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det negative driftsresultatet på NOK -3 millioner i fjor steg imidlertid til minus 9 millioner i år.

Omsetningen i første halvår på NOK 2.487 millioner er lik fjorårets, men EBIT har falt med over 90 prosent – fra NOK 30 millioner i fjor til bare NOK 2 millioner i år.

– Vi ser en negativ volumutvikling på ca. 10 prosent målt i antall pakker i Norge mot i fjor. Dette skyldes at samfunnet har åpnet mer opp, hvor folk igjen tar i bruk fysiske butikker og kjøpesentre fremfor å handle på nett. I tillegg ble resultatet påvirket sterk kostnadsvekst spesielt innen økte energipriser og bilkostnader som har hatt en negativ påvirkning på kvartalsresultatet, kommenterer Robin Olsen (bildet), adm. direktør i PostNord AS.

Tross en negativ volumutvikling for første kvartal 2022 er det ifølge Olsen ingen tvil om at pandemien har endret nordmenns netthandelsvaner. Han viser til at PostNord derfor investerer i nye terminaler, utvikler smartere løsninger og forsterker tilbudet innen både butikk- og hjemleveringstjenester.

Tredobler kapasiteten innen 2025

Olsen forteller at de i løpet av inneværende år skal utplassere ca. 3 000 pakkeautomater i Norge. På terminalsiden åpnet selskapet i begynnelsen av juli en terminal på en ny lokasjon i Kristiansand.

– Dette var en etterlengtet flytting, etter at godset har vært håndtert fra tre ulike steder i Kristiansand og Arendal de siste årene. Terminalen fører til en bedre posisjonering i Kristiansand, med betydelige vokse- og utviklingsmuligheter tiden fremover, sier han.

I tillegg vil PostNord i løpet av høsten også være på plass i helt nye terminaler i Bergen og Drammen og ifølge Olsen vil de tre terminalene være med på å bidra til at de tredobler sin kapasitet innen 2025.

Faser inn yterligere 100 elektriske varebiler

PostNords ambisjon er å være utslippsfri innen 2030 og vil i Norge fase inn ytterligere 100 elektriske varebiler i 2022 i tillegg til de rundt 100 som ble implementert i fjor.

– Samtidig er det lagt en plan for hvordan tunge kjøretøy skal skiftes til null- eller lavutslippskjøretøy med et fokus på investering i biogassbiler i år, sier Olsen.

Kilde: PostNord Group

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Lastebiler over 16 tonn: Elektrisk boost i novembertallene
Oppdatert med novembertall: Lastebiler over 16 tonn - "alternative" drivstoff
Selges: Svensk selskap kjøper to selskaper fra Gjermundshaug Gruppen
ASKO Transport kjøper elektrisk: - Vi kan få et positivt regnestykke på disse lastebilene
Rv.94: Eneste innfartsvegen til Hammerfest er ute på anbud
RETRO: E6 Korgfjellet, den gang det kun var en vinter igjen til tunnel!
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.109