23948sdkhjf

Girteka-rettssaken: Politiet trakk begjæringen, varsler at ny begjæring vil komme

Rettssaken mot den litauiske transportgiganten skulle gått i Førde tinghus 15.-17. juni.

STRID OM KABOTASJE: I april skrev tungt.no at Girteka-rettssaken var utsatt til juni. I juni trakk politiet begjæringen, og nå ventes det at det blir ny rettssak en gang i fremtiden.

Dette er saken: Girteka Logistics må svare for en rekke lovbrudd av datterselskapet Girmeta. Selskapet har fått 380.000 kroner i bot for 19 ulovlige transportoppdrag i Norge, men Girteka har ikke godkjent foreleggene de har fått etter inspeksjonene og har valgt å ikke betale bøtene.

Rettssaken ble påbegynt i Sogn og Fjordane tingrett i juni, men det viste seg at påtalemyndighetene hadde siktet feil rettssubjekt.

NUF har ikke partsevne

Politiadvokat i Vest politidistrikt, Marthe Karlsen, sier at under hovedforhandling 15. juni fremholdt forsvarer at foreleggene i saken var rettet mot UAB Girmeta som norskregistrert utenlandsk foretak (NUF), og at et NUF ikke har partsevne og at saken følgelig måtte avvises.

- Påtalemyndigheten gjorde gjeldende at foreleggene i realiteten var rettet mot selskapet i Litauen, og at foreleggene ville bli rettet i tråd med dette. Forsvarer fremholdt at det ikke var anledning til å foreta slik retting, sier Karlsen.

Retten avgjorde at forhandlingene skulle utsettes, og gav påtalemyndigheten frist til 8. juli 2022 med å ta endelig stilling til om saken skulle trekkes eller om rettede forelegg skulle legges frem for retten. Påtalemyndigheten trakk tilbake begjæringen om berammelse av hovedforhandling.

Karlsen forklarer: - Når en begjæring om berammelse trekkes så opphører rettens virksomhet i den aktuelle saken. Det vil si at saken ikke lenger er til domstolsbehandling. Påtalemyndigheten kan imidlertid begjære saken berammet på ny.

Hva skjer nå: Saken er ikke avsluttet, og den vil bli berammet på ny. Det er fortsatt uklart når.

Dette handler saken om: Lovlig eller ulovlig kabotasje?

Det var ventet at vi i Sogn og Fjordane tingrett skulle se en avgjørelse i striden om lovlig og ulovlig kabotasje, men den avgjørelsen lar altså vente på seg. 

Girteka har tidligere kommentert at de ønsker å få klarhet i alle lover og regler, slik at de kan fortsette med å operere i Norge uten å bryte loven.

Opphav og kilder: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065