23948sdkhjf

Trelastsalget faller kraftig - varsel om oppbremsing i byggenæringen

Juni og juli var skrekkelig dårlige måneder.

39,4 PROSENT NED: Salget i juni og juli av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og trelast falt med 39,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor målt i volum,

Det viser ny statistikk fra Treindustrien. Det minnes samtidig om at fjoråret var et rekordår med en historisk høy etterspørsel.

Sammenlignes salget med 2019, et normalår før pandemien, falt salget med 28 prosent.

Ikke bare mørkt

Eksporten av trelast økte i juli med 15,4 % sammenlignet med samme periode i fjor. Eksport av sagtømmer som råvare fortsetter å øke og er opp 30,7 % sammenlignet med juli i fjor, ifølge SSB.

Men impregnert som produkt har 20,4 % lavere produksjon i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

 Finstad varsler brems

- Det varsles om kraftig oppbremsing i ordreinngangen i byggenæringen som følge av den makroøkonomiske situasjonen. Samtidig er det drastiske økninger blant annet i drivstoff- og energikostnader, påpeker adm. dir. Heidi Finstad i Treindustrien.

Hun viser til at bedriftene i treindustrien er i gang med investeringer i milliardklassen for å møte behovet for ny grønn industri og for å henge med i konkurransen i Europa om rask omstilling for å nå klima- og miljømål.

- Men rekylen etter pandemien treffer oss nå. Næringslivet trenger tiltak som ikke forverrer inflasjonen, og som samtidig gjør at man unngår massepermitteringer i byggenæringen, Norges største fastlandsnæring, mener Finstad.

Hun ønsker en vridning mot stegvis energieffektivisering av bygg. - Slik kan både vanlige husholdninger og næringsliv spare strøm samtidig som man kan unngå permitteringer i byggenæringen, sier Finstad.

Opphav og kilder: Treindustrien pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08