23948sdkhjf

Arbeidstilsynet: Å få overtredelsesgebyr er ikke det samme som å være kriminell

Foretrekker du gebyr eller politianmeldelse? Arbeidstilsynet har en relevant nyansering om hva som er kriminelt.

TUNG DEBATT: Denne meldingen fra Arbeidstilsynet er et svar til stortingspolitiker Mímir Kristjánsson som har ønsket (og fått) offentliggjøring av overtredelsesgebyr.

Dette skriver tilsynet:

Mímir Kristjánsson sier til NRK 12. september at han ikke forstår at kriminelle firmaer skal skånes. Vi er enige med Kristjánsson i at kriminelle ikke skal skånes, men en liste over virksomheter som har fått overtredelsesgebyr er ikke en liste over kriminelle.

 Kristjánsson har i Stortinget bedt om å få en liste over overtredelsesgebyr Arbeidstilsynet har gitt de siste fem årene. Han har også spurt om hvor mange av disse selskapene som har fått nye vedtak om stans, pålegg eller overtredelsesgebyr, og en oversikt over selskapsnavn og størrelse på overtredelsesgebyret.

Denne listen er nå offentlig tilgjengelig, og Arbeidstilsynet registrerer at virksomhetene vi har gitt overtredelsesgebyr omtales som kriminelle.

Arbeidstilsynet presiserer at den oversikten vi har gitt ikke er en liste over kriminelle aktører og kan ikke brukes som et oppslagsverk over bedrifter man skal la være å bruke.

Ved gjentatte eller alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven med forskrifter kan Arbeidstilsynet sanksjonere med et administrativt gebyr, et overtredelsesgebyr. Gebyret er en sanksjon som skal svi og som skal ha en preventiv effekt, både i virksomheten som får gebyret og forhåpentligvis overfor andre arbeidsgivere/virksomheter som da ser at det kan koste å ikke etterleve regelverket. Arbeidstilsynets bruk av reaksjoner skal være slik at de i størst mulig grad bidrar til økt etterlevelse hos virksomheter som bryter regelverket, og overtredelsesgebyrenes størrelse må gjenspeile dette.

Virksomheter som får overtredelsesgebyr, er ikke en ensartet gruppe. Derfor er det uheldig om listen fremstilles som en oversikt over kriminelle. Noen av de som får overtredelsesgebyr begår alvorlig arbeidskriminalitet. Andre kan være virksomheter som ønsker å følge regelverket, men som ikke følger opp godt nok at regelverket etterleves i praksis. Derfor blir det feil å omtale alle på lista som kriminelle.

Dersom de lovbruddene vi avdekker er svært alvorlige, kan vi politianmelde virksomheten istedenfor å ilegge overtredelsesgebyr. Disse sakene vil da bli behandlet etter straffelovgivningen og vil bli vurdert av påtalemyndighetene og eventuelt domstolene.

Opphav og kilder: Arbeidstilsynet

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Maylin fra Grimstad: - Jeg har alltid hatt en drøm om å kjøre lastebil
Volvo-selger Jan Erik Roset: Du kjente det i tanngarden når den tok i...
SE VIDEO: Her smeller det nesten front mot front for sjåfør Lillestøl
Nye Veier forklarer: - Flere årsaker til raset over E6 i Malvik
Lastebiluhell: E16 er mellom Skui og Sollihøgda er sperret
Tunge bro-løft! 120 tonn stål og 400 tonn betong på Bryn fra natt til mandag
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109