23948sdkhjf

Bedre betongdiagnose

Ved hjelp av kunstig intelligens er det mulig å bruke høyoppløselige dronebilder til å kartlegge skader på store betongobjekter.

Kiwa og Spotscale har signert en samarbeidsavtale for å utvikle morgendagens inspeksjonsteknologi ved hjelp av kunstig intelligens (AI). De hevder at dette vil forutsi levetiden til betongkonstruksjoner, som bruer, demninger, kraftverk og vanntårn.

Med AI-teknologien kan millioner av individuelle skader og defekter spores og kategoriseres på en måte som ikke er mulig med tradisjonelle inspeksjonsmetoder. Fordelene kan avleses på bedre kvalitet, tidsbesparelser og kontroll over betongobjektets helse, heter det i pressemeldingen.

Verdens viktigste

Betong er et av de viktigste byggematerialene i verden. På begynnelsen av 1900-tallet ble armert betong sett på som et materiale med nesten uendelig levetid. Dette har likevel ikke vist seg å stemme. Som en konsekvens er det i dag en mengde defekt infrastruktur og skadede bygninger.

Kiwas rolle er å produsere et kvalitetssikret opplæringsmateriell med relevante skadetyper for programvarens AI, og å validere utførelsen av inspeksjonene slik at de oppfyller kravene til inspeksjon og testing. Dette har Kiwa erfaring med, blant annet fra kjernekraft.

– I dag gjør den automatiserte bildeanalysen og behandlingen av enorme mengder høyoppløselige bilder det mulig for maskinlæring å finne et stort antall små sprekker i ekstremt store strukturer, sier Ludvig Emgård, gründer og adm. direktør i Spotscale.

– Imidlertid kreves at den enorme informasjonsmengden kan struktureres i en 3D-modell for å gi en oversikt over feilene og deres størrelser på tvers av hele strukturen. Dette har vært umulig frem til i dag, fortsetter han.

Reelle fordeler

Kiwa og Spotscale skal utfylle hverandre. Kiwa stiller med ekspertkunnskap om metoder for betonganalyse. Mens Spotscale bidrar med automatiserte maskinlæringsmetoder og menneskelige input og justeringer.

Det samlede utviklingspotensialet er dette: å endre hvordan inspeksjoner og livstidsanalyse av betonginfrastruktur og bygninger gjennomføres.

– Kiwa ser for seg store muligheter i samarbeid med Spotscale. Deres programvare og AI kombinert med Kiwas ekspertise og kunnskap innen betongkonstruksjoner vil gi reelle fordeler for våre kunder og samfunnet generelt. Å jobbe forebyggende og øke effektiviteten reduserer kostnadene både på kort og lang sikt, uttaler Erik Landgren, adm. direktør i Kiwa Sverige.

Han er ikke i tvil om at samarbeidet Kiwa–Spotscale vil bli spydspissen i strukturell helseovervåking av infrastruktur.

Partnerne

Kiwa er et av de mest suksessrike selskapene innen inspeksjon, testing, sertifisering og teknisk rådgivning. Den globale aktøren har et bredt spekter av tjenester innen olje og gass, forsvar, prosessikkerhet, eiendom, havbruk, næringsmiddelindustrien og bygg- og anleggsbransjen. Selskapet opererer i over 40 land og har rundt 10.000 ansatte over hele verden.

Spotscale er et teknologiselskap innen 3D, bildeanalyse og maskinlæring. Det har flere tiårs forskningserfaring fra teknisk fysikk og datavitenskap. Ved å behandle store mengder bildemateriale i skyen, kan tilstanden til overflaten til ulike typer bygninger analyseres i detalj. Det gir verdifull innsikt innen slitasje og energilekkasje. Spotscale ble grunnlagt i 2013 og har 10 ansatte.

 

 

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.09