23948sdkhjf

Sintef: Viktig å reparere riss og sprekker i betongkonstruksjoner

– Kunnskap om metoder for reparasjon av riss og sprekker i betongkonstruksjoner er helt avgjørende for å kunne iverksette riktige utbedringstiltak, sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i Sintef.

REPARERE: Selv små og tilsynelatende ubetydelige sprekker i betongkonstruksjoner kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, skriver Sintef i en pressemelding om nytt i Byggforskserien.

Den ganske åpenbare gevinsten er at reparasjon og vedlikehold gir forlenget levetid, og dermed bidrar til en mer bærekraftig byggenæring.

Aktuelle metoder

Den nye anvisningen i Byggforskserien - 720.425 Reparasjon av riss og sprekker i betongkonstruksjoner - gir en oversikt over aktuelle metoder for reparasjon av riss og sprekker, samt når metodene er egnet.

Blant disse metodene er gjenmørtling, injisering, forsegling, etablering av fuge, og pensling/oppfylling.

Riss og sprekker oppstår når betongen utsettes for en strekkbelastning som er større enn strekkapasiteten, og kan indikere redusert bæreevne.

Skadene kan være forårsaket av flere forhold for eksempel svinn, belastninger, setninger, temperaturvariasjoner og nedbrytningsmekanismer. 

Reparasjon av riss og sprekker i en betongkonstruksjon utføres for å:

  • Beskytte mot inntrenging av gasser eller væsker
  • Forsterke betongkonstruksjonen (gjenvinne bæreevne på skadet konstruksjon)

Riss og sprekker kan også oppfattes som estetisk skjemmende, og mange  ønsker av den grunn å utbedre dem.

Bærekraftig å rehabilitere

Sintef jobber for tiden med en rekke nye anvisninger om rehabilitering av betongkonstruksjoner i Byggforskserien.

– Hensikten er å forlenge levetiden til betongkonstruksjoner. Vi mener det er viktig å dele vår kunnskap om betongrehabilitering slik at dette blir utført på best mulig måte, og samtidig bidra til reduksjon av CO2-utslipp, sier Hjorth-Hansen.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Sintef

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093