23948sdkhjf

Inkonsevens: Kommune-Norge vil handle bærekraftig, men prioriterer likevel pris

Det er organisasjonen Norske Trevarer som presenterer en fersk spørreundersøkelse av over 150 ordførere og rådmenn.

LIV OG LÆRE:  I undersøkelsen kommer det frem at pris er stadig viktigst i kommunens anbudsprosesser, mens miljø er mindre viktig.

- Det er svært skuffende å se at miljø blir mindre viktig i kommunenes anbudsprosesser. Dette er stikk i strid med regjeringens intensjon om å bruke innkjøpsmakten som et verktøy i det grønne skiftet, sier Hilde Widerøe Wibe, administrerende direktør i Norske Trevarer.

300 snekkerbedrifter

Widerøe Wibe leder NHOs bransjeforening Norske Trevarer for 300 snekkerbedrifter over hele landet. Bedriftene har verksted og fabrikker over hele landet, men opplever ofte at norske kommuner velger utenlandske materialer og produkter ved nybygg eller vedlikehold.

- Offentlige anskaffelser er beregnet til å utgjøre nesten 15 prosent av Norges totale klimagassutslipp, og det offentlige kjøper inn varer og tjenester for over 200 milliarder kroner hvert år. Gjennom disse prosessene har vi en kjempe mulighet til å vektlegge de lokale og bærekraftige leverandørene, og redusere det kommunale og nasjonale CO2-utslippet, sier Widerøe Wibe videre.

I undersøkelsen blir det også spurt om bruk av tre som materiale ved innredning og interiør av nye bygg. Her svarte kun 1 av fire at de stiller slike krav.

- Mer bruk av tre i byggeprosesser er et enkelt grep for kommunene for å spare miljøet. Dessuten er ofte tre kortreist materiale som involverer lokalt næringsliv. Her bør det derfor en informasjons- og holdningskampanje til i kommunene for å øke bruken av trevarer i kommunale bygg og rehabiliteringsprosesser, sier Widerøe Wibe.

Sentrale funn

  • Et overveldende flertall av respondentene er enige i at kommunen bør ha større mulighet til å foretrekke lokale leverandører i anbudsprosesser
  • Et markant flertall mener at det totale klimaavtrykket bør telle positivt på varer og tjenester man kjøper inn i anbudsprosesser.
  • Ordførere/kommunedirektører i Midt Norge mest positive til lokale leverandører i anbudsprosesser
  • Kommunene har betydelig etterslep ved vedlikehold og oppgradering av kommunale bygg, og et økende antall karakteriserer etterslepene som store.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Norske Trevarer

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Slik blir lastebil-framtida - ifølge MAN
Alf Brekken & Sønner vs Veidekke: «David» vant kampen
TransportMagasinet på jobb med Cora Siren Valde: - Et godt forbilde
Veidekke bygger 75 leiligheter for 210 millioner kroner i Bergen.
Elektrisk småtass klar for last mile-oppdrag
Rental.one AS blir forhandlere for IRM Norge AS
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.078