23948sdkhjf

Se video: Løs caliper kan gi alvorlige konsekvenser

TUNG KONTROLL: Kontrollørene på Svinesund stoppet et slovensk vogntog, bestående av trekker og henger, på vei inn i Norge. Ikke alt var som det skulle.

I kontrollen ble 56 tunge kjøretøy kontrollert, av disse fikk 37 pålegg grunnet mangler og 22 fikk kjøreforbud.

På et av vogntogene som var på vei inn i Norge fant kontrollørene en løs caliper på hengeren, og det ga bruksforbud. Noe mer står ikke i kontrollrapporten, så tungt.no tok kontakt med Øyvind Ivar Grotterød i Statens vegvesen for å få noen flere fakta.

Hva er caliper?

Caliper er anordningen som presser bremseklossene mot en bremseskive ved hjelp av et stempel. Noen kalipere har et eller flere stempel per bremsekloss, mens andre kun har ett stempel for hele caliperen.

- Hva er årsaken til at denne caliperen hadde løsnet?

- Det kan være flere årsaker til at caliperen løsner. I dette tilfellet ble sjåføren gjort oppmerksom på at det var en alvorlig bremsefeil. Da forklarer han at han nylig hadde vært på verksted for reparasjon av nettopp denne caliperen. Dette er en mulig årsak til at caliperen ikke var skrudd fast som den skal, sier Grotterød.

- Hva kan egentlig skje hvis en caliper løsner eller i verste fall detter av?

- Om caliperen løsner eller faller av, kan det få alvorlige konsekvenser. Caliperen er en vesentlig del i bremsesystemet, og jo flere som løsner eller faller av, jo større alvorlighetsgrad. Bremsene svikter på det hjulet som caliper løsner eller faller av. Blir en caliper borte eller løsner, så mister kjøretøyene bremser på et hjul. Blir flere calipere borte eller løsner, så mister man bremser på flere hjul, forklarer Grotterød.

- Hvilke konsekvenser får det hvis dere finner slike feil?

- Kjøretøyet må repareres av godkjent verksted før videre kjøring. Ofte så tømmes kjøretøyet for gods, for så å kjøre til nærmeste verksted for reparasjon. Er alvorlighetsgraden veldig høy, så må kjøretøyene tømmes for gods og berges til nærmeste verksted. Vi jobber ut fra interne instrukser som sier noe om hvordan vi skal jobbe ut fra de ulike scenariene, sier Grotterød. 

Opphav og kilder: Statens vegvesen

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172