23948sdkhjf

Dieselforbruket til Fredheim Maskin er kuttet med 60 prosent

... og nå har de begynt med termofotografi.

TUNGT OG TERMOM: Ved å termofotografere knusere jaktes det på energitapet hos Fredheim Maskin.

- Vi har brukt 60 prosent mindre diesel i 2022, sier Per Fredheim. Året 2022 sett under ett ble et normalt år og selv om omsetningen gikk litt ned, er han godt fornøyd. 

Da prater han om all aktiviteten rundt verkstedet, demomaskiner, Oktoberdagene og utleiemaskiner. Siden stort sett alt nytt er elektrisk slipper man å tanke opp.

- Flytting av maskiner internt gjøres jo med ledning, forklarer han.

Han nevner i tillegg lengre serviceintervaller på de fleste av modellene og at spillolje, brukte filter, rengjøring av kjølere er nå nærmest historie

Termofotografering

Fredheim fotograferer nå alle sine maskiner med varmesøkende kamera og importøren fortsetter prosessen med å kvitte seg med hydraulikk, kjølere, slanger, radiatorer og elementer som avgir mye varme.

- Alt som er varmt trekker energi og vi vil få vekk alle varme punkter, forklarer Fredheim.

Hydraulikkslanger fremkommer på bilder som varmekablene på baderommet og viser oss termofotografiet av en hjullaster som nærmest lyser opp ved siden av en Keestrack A6e Zero og en Telestack TC621REV Zero som begge drives med strøm. 

- Vi har jo fått vekk oljekjølere osv.

Vinn vinn

Fredheim forklarer at oljekjølere både både varme (og støy) og er selvsagt fjernet på Zero maskiner. Da kommer også poenget med at med redusert varme og friksjon blir vedlikeholdsbehovet betraktelig redusert, og dette igjen gir økt driftstid, poengteres det.

- Hel-elektrisk drivlinje gir halvert energiforbruk sammenlignet med hydrauliske knuse- og sikteverk eller stacker, avslutter Fredheim.

Opphav og kilder: En prat med Fredheim Maskin

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094