23948sdkhjf

Milliardjobb: Oppgradering av norsk forskningsstasjon i Antarktis

Forskningstasjonen Troll i Dronning Maud Land er den sentrale plattformen for Norge i Antarktis. Men de ekstreme forholdene i Antarktis gjør at dagens stasjon er i dårlig stand, og nærmer seg slutten av sin levetid.

STATSBYGG OG TROLL: Bygg og tekniske anlegg trenger utbedringer og er lite driftssikre. Men hvem får oppdraget?

Stasjonen trenger mer miljøvennlige energiløsninger og har lav kapasitet for forskningsaktivitet. Uten omfattende tiltak må forskningsstasjonen stenges – trolig innen ti år.

Statsbygg har utredet fire ulike konsepter for oppgradering av Troll. Utbygging, logistikk og transport er spesielt krevende og kostnadskrevende i Antarktis, og de ulike konseptene har en kostnadsramme fra én til tre milliarder kroner. Byggeperioden anslås til 4-5 år.

Det skriver regjeringen på sine nettsider.

Det er sannsynlig at vi får oppdraget. Vi har erfaringen fra byggingen av utvidelsen for stasjonen i 2005. Den ble satt sammen av et modulbyggesett bestående av 35 containere og 115 tonn stålfundamenter, sier Stig Petter Pettersen i Statsbygg til Building Supply.

Rapport om mangelfull tilstand i 2020

I februar 2020 leverte Statsbygg en tilstandsrapport fra Troll, som viste mangelfull tilstand på dagens anlegg. Klima- og miljødepartementet gav derfor Statsbygg i oppdrag å gjennomføre en mulighetsstudie for en framtidig norsk forskingsstasjon i Antarktis.

Under denne studien ble det klart at prosjektet vil innebære alternativ som har ei kostnadsramme på over 1 milliard kroner. Prosjektet falt dermed inn under statens prosjektmodell med krav om konseptvalgutredning (KVU) og ekstern kvalitetssikring (KS1).

Dette har statsbygg tidligere skrevet på sine nettsider.

Har undersøkt behovet for oppgradering

En delegasjon fra flere departementer har reist til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. De har studeret betydningen av norsk antarktisforskning og -politikk og behovet for å oppgradere stasjonen, skriver regjeringen på sine nettsider.

En oppgradering av Trollstasjonen er helt nødvendig. Regjeringen vil nå skaffe seg et godt kunnskapsgrunnlag for å velge den beste løsningen for oppgradering. Det er viktig at arbeidet med nye Troll kan komme i gang så raskt som mulig, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Den norske gruppa har gjort seg bedre kjent med de ulike konseptene og behovet for oppgradering.

- De globale klima- og miljøutfordringene gjør det stadig viktigere at Norge er til stede og driver forskning i Antarktis, sier Barth Eide.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply, nettsidene regjeringen.no og statsbygg.no

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078