23948sdkhjf

Alice fra Sveio: - Samholdet man får i et yrke som dette er bare helt fantastisk

MENNESKENE PÅ VEIEN
“Som oftest møtes vi i fart med blink og vink, og det er jo et av høydepunktene i løpet av dagen”

  • Sjåfør: Alice Skrede Tesdal
  • Bosted: Bergenser bosatt i Sveio
  • Kjører: Mest øst-vest (hovedsakelig Haukelifjell), og Sverige
  • Bil: Scania 660s Vang flisssett
  • Transporterer: Stort sett bulklass øst og diverse vest. Endel forskjellige typer skrapmetall til gjenvinning, jordbruksvarer, industrivarer og stykkgods.
  • Alice begynte læretiden sin i august 2021. Hun gikk 19-ukers kurs ved Os videregående skole før hun startet å kjøre for Taraldsøy Transport i januar 2022.
  • Instagram: @alice.skrede

"Jeg har vokst opp med en far i yrket og har alltid kranglet med brødrene mine om hvem som skulle få være med han ut på tur med tungbergeren. Men jeg begynte først på jordbruksskole før jeg underveis sjokkerte alle med å begynne på veien mot lastebilen. Jeg har alltid likt fysisk arbeid, og noen typisk kontorjobb passer ikke for meg. Så da ble valget enkelt.

Det var litt skummelt å begynne rett ut på glattisen

Jeg startet å kjøre for Taraldsøy Transport som holder til i Etne i Vestland fylke i januar 2022. Den første turen min alene fra vest til øst var over Haukelifjell i februar 2022 med singel flisbil. Jeg hadde med skrapmetall i bulk til Skien, som jeg tippet av der. Det var første gang jeg skulle tippe et lass selv, og det tok litt tid. Men jeg fikk av lasset og kjørte for å laste diverse stykkgods hjem igjen.

Det var mye snø på fjellet, så på veien hjem ble det kolonnekjøring og kjettingpåbud. Det ble første gangen jeg skulle legge på kjettinger selv etter at jeg var ferdig med skolen. Jeg stoppet litt nedenfor kolonneoppstillingen for å legge på kjetting i fred og ro, og uten stress og folk. Etter en liten stund stoppet en brøytebilsjåfør og spurte om jeg ville ha hjelp, og jeg takket ja til det.

I ettertid har kjetting blitt enklere og enklere for hver gang jeg har lagt dem på, og nå går det stort sett som en lek. Jeg kom meg over fjellet, tok natten i Røldal og kjørte frem og leverte neste morgen.

Neste tur til Østlandet fikk slephengeren være med også. Det var kjekt, men også skummelt å prøve noe man aldri hadde vært borti før. Jeg hadde kjørt semi på skolen, men det er jo stikk motsatt av å rygge med slep. Så for meg var det litt "learaning by doing". Men det er jeg takknemmelig for i dag, for man lærer fort av å måtte få det til på egenhånd. Det er enkelt å gi opp og gi rattet til sidemannen når ting blir for vanskelig. Det gjorde jeg den første dagen min, for da var jeg på opplæring med en kollega.

Jeg husker også at i de første månedene jeg kjørte på vinter og slikt hadde mye vondt i hodet og var sliten hver kveld. Det var litt skummelt å begynne rett ut på glattisen, men det gikk overt etter hvert som jeg ble tryggere på bilen min og kjøringen.

Som yrkessjåfør synes jeg det er viktig med utstyr som er i orden for å ha en fin og ryddig arbeidshverdag. Det er også kjekt å møte på hyggelige kunder, og det er faktisk en del som har sagt at det er tøfft at lille meg kommer ut av den store og fine bilen. Det synes jeg er stas. Også er det ikke minst viktig med kjekke kollegaer og venner i yrket. Samholdet man får i et yrke som dette er bare helt fantastisk, selv om det er sjeldent man treffes "face to face". Som oftest møtes vi i fart med blink og vink, og det er jo et av høydepunktene i løpet av dagen. Hvem møter jeg i dag tro?

Jeg liker å kjøre over alt egentlig. Det er kjekt å kjøre å utforske nye veier både i Norge og Sverige. Med den kjøringen vi har så blir det mange fine og utfordrende plasser når vi leverer til bønder, noe som er veldig kjekt, spesielt på sommeren. Jeg har en drøm om å få en tur til Lofoten en gang, det hadde vært veldig kjekt, der er det så fint. Jeg liker langturer veldig godt, men det er kjekt å kjøre rundt på vestlandsveiene også.

På fritiden liker jeg å drive med håndarbeid som tegning, maling og lignende. Jeg har også to katter hjemme som er med på litt av hvert, og har ellers drevet med hest i mange år. Men nå er det litt lite fritid til slike tidkrevende aktiviteter."

Opphav og kilder: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Menneskene på veien.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125